Kakaowo-kokosowe ciastka owsiane z rodzynkami
Author: www.cookinfforemily.pl
- 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowe)
- ⅔ szklanki wiórków kokosowych
- ⅓ szklanki mąki gryczanej
- ¼ szklanki cukru kokosowego (albo brązowego)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki wody
- 1 jajko
- ¼ szklanki rodzynek
- Do miski wsypać płatki, wiórki kokosowe, mąkę gryczaną, cukier, sól, proszek, cynamon i kakao - wszystkie składniki dobrze wymieszać.
- Olej kokosowy rozpuścić, dodać do suchych składników razem z wodą, wymieszać.
- Dodać rozbełtane jajko, wymieszać ( masa powinna być lekko klejąca) i na koniec wmieszać rodzynki.
- Formę do pieczenie wyłożyć papierem.
- Z miski brać po łyżce masy, w ręku formować ciastka, układać na blasze lekko spłaszczająć, zachowując odstęp pomiędzy ciastkami.
- Piec 15-18 minut w 180 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/05/kokosowe-ciastka-owsiane-rodzynkami/
3.5.3226