50 g jarmużu - bez łodyżek, same liście, umyty i posiekany
170 g mąki
⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
2 jajka
150 ml mleka
80 g masła
150 g serka wiejskiego
dwie łyżeczki posiekanego koperku
sól
olej/olej kokosowy do smażenia
SOS: jogurtowy ( jogurt, sos z cytryny, sól, pieprz, ewentualnie chilli, albo jakieś zioła)
Instructions
Jarmuż zblanszoać przez minutę w goującej się wodzie albo podgotować na parze przez około 2 minuty. Odcisnąć z wody i w razie koniecznoście jeszcze drobniej posiekać.
Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i ½ łżeczki soli- całość wymieszać.
Jajka odzielić od żółtek.
Do miski z mąką dodać żółtka i mleko, stopione masło i wymieszać( zmiksować) ciasto.
Białka ubić na pianę,
DO ciasta wmieszać jarmuż, posiekany koperek i serek wiejscki a na koniec delikatnie dodać stopniowo pianę z białek.
Smażyć na patelni z obu stron na rumiano.
Podawać ciepłe z sosem jogurtowym
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/05/placki-z-jarmuzem-i-serkiem-wiejskim/