Placki z jarmużem i serkiem wiejskim
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Placki z jarmużem z dodatkiem serka wiejskiego
Author:
Serves: 10
Ingredients
  • 50 g jarmużu - bez łodyżek, same liście, umyty i posiekany
  • 170 g mąki
  • ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 80 g masła
  • 150 g serka wiejskiego
  • dwie łyżeczki posiekanego koperku
  • sól
  • olej/olej kokosowy do smażenia
  • SOS: jogurtowy ( jogurt, sos z cytryny, sól, pieprz, ewentualnie chilli, albo jakieś zioła)
Instructions
  1. Jarmuż zblanszoać przez minutę w goującej się wodzie albo podgotować na parze przez około 2 minuty. Odcisnąć z wody i w razie koniecznoście jeszcze drobniej posiekać.
  2. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i ½ łżeczki soli- całość wymieszać.
  3. Jajka odzielić od żółtek.
  4. Do miski z mąką dodać żółtka i mleko, stopione masło i wymieszać( zmiksować) ciasto.
  5. Białka ubić na pianę,
  6. DO ciasta wmieszać jarmuż, posiekany koperek i serek wiejscki a na koniec delikatnie dodać stopniowo pianę z białek.
  7. Smażyć na patelni z obu stron na rumiano.
  8. Podawać ciepłe z sosem jogurtowym
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/05/placki-z-jarmuzem-i-serkiem-wiejskim/