Pieczony kurczak ze szparagami, ziemniakami i rzodkiewkami
Prep time
Cook time
Total time
Serves: 6
Ingredients
6-8 kawałków kurczaka zagrodowego ze skórką
1 kg młodych ziemniaków
pęczek rzodkiewek
pęczek szparagów
sól, pieprz
4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
6 małych filecików anchois
40 g masła
pół szklanki białego wina
łyżeczka soku z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
Instructions
Kurczaka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Ziemniaki obrać (albo tylko dokładnie umyć), pokroić na większe kawałki a jak są malutkie to zostawić w całości.
Rzodkiewki pokroić na połówki.
Szparagi lekko obrać i pokroić każdy na 3 części.
Ziemniaki obtoczyć w soli, pieprzu i 2 łyżkach oliwy, włożyć do większej formy do pieczenia (albo bezpośrednio na blachę) i piec przez 10 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę masła i oliwy i obsmażyć kurczaka z obu stron aż się ładnie zarumieni.
Szparagi i rzodkiewki obtoczyć w łyżce oliwy i dodać do ziemniaków. Chwilę podpiec (ok 5 minut) i potem przełożyć na blachę podpieczonego kurczaka (najlepiej tak ułożyć, żeby kurczak leżał na ziemniakach a szparagi i rzodkiewki były pomiędzy kurczakiem, żeby się ładnie zapiekały).
Piec kolejne 15-20 minut aż się kurczak upiecze.
W tym czasie przygotować sos - z patelni na której piekł się kurczak odlać tłuszcz, zostawiając przepieczone pozostałości, dodać łyżkę masła i na tym podsmażyć posiekany czosnek i posiekane w drobną kosteczkę anchois. Chwilę podsmażyć aż się czosnek zarumieni i podlać winem.
Gotować wino, zeskrobując resztki patelni, przez ok 10 minut aż wino odparuje.
Zestawić z patelni i na koniec dodać resztę zimnego masła, mieszając aż się rozpuści.
Dosypać natkę do sosu.
Podawać kurczaka z warzywami i polane sosem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/05/pieczony-kurczak-ze-szparagami-ziemniakami-i-rzodkiewkami/