Pieczony kurczak ze szparagami, ziemniakami i rzodkiewkami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Serves: 6
Ingredients
  • 6-8 kawałków kurczaka zagrodowego ze skórką
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szparagów
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 małych filecików anchois
  • 40 g masła
  • pół szklanki białego wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
Instructions
  1. Kurczaka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
  3. Ziemniaki obrać (albo tylko dokładnie umyć), pokroić na większe kawałki a jak są malutkie to zostawić w całości.
  4. Rzodkiewki pokroić na połówki.
  5. Szparagi lekko obrać i pokroić każdy na 3 części.
  6. Ziemniaki obtoczyć w soli, pieprzu i 2 łyżkach oliwy, włożyć do większej formy do pieczenia (albo bezpośrednio na blachę) i piec przez 10 minut.
  7. W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę masła i oliwy i obsmażyć kurczaka z obu stron aż się ładnie zarumieni.
  8. Szparagi i rzodkiewki obtoczyć w łyżce oliwy i dodać do ziemniaków. Chwilę podpiec (ok 5 minut) i potem przełożyć na blachę podpieczonego kurczaka (najlepiej tak ułożyć, żeby kurczak leżał na ziemniakach a szparagi i rzodkiewki były pomiędzy kurczakiem, żeby się ładnie zapiekały).
  9. Piec kolejne 15-20 minut aż się kurczak upiecze.
  10. W tym czasie przygotować sos - z patelni na której piekł się kurczak odlać tłuszcz, zostawiając przepieczone pozostałości, dodać łyżkę masła i na tym podsmażyć posiekany czosnek i posiekane w drobną kosteczkę anchois. Chwilę podsmażyć aż się czosnek zarumieni i podlać winem.
  11. Gotować wino, zeskrobując resztki patelni, przez ok 10 minut aż wino odparuje.
  12. Zestawić z patelni i na koniec dodać resztę zimnego masła, mieszając aż się rozpuści.
  13. Dosypać natkę do sosu.
  14. Podawać kurczaka z warzywami i polane sosem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/05/pieczony-kurczak-ze-szparagami-ziemniakami-i-rzodkiewkami/