Lekkie kluski z przewagą ricotty i parmezanu, z niedużą ilością mąki w pysznym maślanym sosie ze szparagami
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 3
Ingredients
Kluski;
opakowanie ricotty 250 g
100 g parmezanu (tarty na drobnych oczkach)
⅓ szklanki maki (plus więcej do podsypywania)
1 jajko
sól, pieprz
SOS
pęczek szparagów,
1 duży ząbek czosnku (albo dwa małe)
3 łyżki masła
1 i ½ szklanki wywaru warzywnego
1 łyżeczka soku z cytryny
kilkanaście małych listków bazylii
sól, pieprz do smaku
parmezan do posypania
Instructions
Ricottę odsączyć z płynu, przełożyć do miski, dodać parmezan i jajko i dobrze wszystko wymieszać.
Dodać mąkę, sól i pieprz i wymieszać na ciasto.
Konsystencja ciasta to kwestia wyczucia, i zależy od różnych czynników ("mokrość" ricotty, wielkość jajka) jeżeli jest zbyt rzadkie można dosypać trochę mąki ale z mąką trzeba bardzo uważać, żeby kluski nie były twarde. Generalnie powinno się dać z ciasta uformować wałki na stolnicy obficie posypanej mąką.
Ja podzieliłam ciasto na trzy części i uformowałam 3 wałki, potem trzeba je pokroić na ok 2 cm kawałki.
W dużym garnku rozgrzać wodę i lekko ją posolić.
Szparagi umyć i lekko obrać.
Wrzucić do wrzątku i gotować przez ok 5 minut, wyjąć z wody i przelać zimną wodą, następnie pokroić na 4-5 cm kawałki.
W wodzie po szparagach ugotować kluski - wrzucić na gotującą wodę i poczekać aż wypłyną, gotować jeszcze 2-3 minuty i wyciągnąć.
NA dużej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojony czosnek i chwilę podsmażyć, następnie wlać wywar warzywny, poczekać aż się zagotuje, dodać resztę masła, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Do sosu dodać szparagi, czekać aż się zagrzeją a następnie kluski.
Podawać z wywarem posypane parmezanem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/06/kluski-z-ricotty-i-parmezanu-ze-szparagami/