Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Lekkie kluski z przewagą ricotty i parmezanu, z niedużą ilością mąki w pysznym maślanym sosie ze szparagami
Author:
Serves: 3
Ingredients
  • Kluski;
  • opakowanie ricotty 250 g
  • 100 g parmezanu (tarty na drobnych oczkach)
  • ⅓ szklanki maki (plus więcej do podsypywania)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • SOS
  • pęczek szparagów,
  • 1 duży ząbek czosnku (albo dwa małe)
  • 3 łyżki masła
  • 1 i ½ szklanki wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilkanaście małych listków bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • parmezan do posypania
Instructions
  1. Ricottę odsączyć z płynu, przełożyć do miski, dodać parmezan i jajko i dobrze wszystko wymieszać.
  2. Dodać mąkę, sól i pieprz i wymieszać na ciasto.
  3. Konsystencja ciasta to kwestia wyczucia, i zależy od różnych czynników ("mokrość" ricotty, wielkość jajka) jeżeli jest zbyt rzadkie można dosypać trochę mąki ale z mąką trzeba bardzo uważać, żeby kluski nie były twarde. Generalnie powinno się dać z ciasta uformować wałki na stolnicy obficie posypanej mąką.
  4. Ja podzieliłam ciasto na trzy części i uformowałam 3 wałki, potem trzeba je pokroić na ok 2 cm kawałki.
  5. W dużym garnku rozgrzać wodę i lekko ją posolić.
  6. Szparagi umyć i lekko obrać.
  7. Wrzucić do wrzątku i gotować przez ok 5 minut, wyjąć z wody i przelać zimną wodą, następnie pokroić na 4-5 cm kawałki.
  8. W wodzie po szparagach ugotować kluski - wrzucić na gotującą wodę i poczekać aż wypłyną, gotować jeszcze 2-3 minuty i wyciągnąć.
  9. NA dużej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojony czosnek i chwilę podsmażyć, następnie wlać wywar warzywny, poczekać aż się zagotuje, dodać resztę masła, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  10. Do sosu dodać szparagi, czekać aż się zagrzeją a następnie kluski.
  11. Podawać z wywarem posypane parmezanem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/06/kluski-z-ricotty-i-parmezanu-ze-szparagami/