Placki z kalafiora
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Szybkie letnie danie- placki z kalafiora z dodatkiem sera żółtego, podane ze śmietaną i szczypiorkiem. Kwintesencja prostoty
Ingredients
  • 1 główka niedużego kalafiora
  • ½ szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka śmietany albo jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • garść startego sera (ok 50 g) - opcjonalnie
  • sól, pieprz do smaku
  • do smażenia: olej słonecznikowy albo kokosowy
  • do podania: śmietana albo jogurt i szczypiorek
Instructions
  1. Kalagior pokroić na różyczki.
  2. W garnku zagotować wodę - gotować kalafior ok 5 minut, następnie przelać zimną wodą i zostawić na durszlaku do przestygnięcia i odsączenia z wody.
  3. Następnie kalafior drobno posiekać.
  4. W misce wymieszać trzepaczką jajka, mąkę, jogurt, posiekany czosnek sól i pieprz.
  5. Dodać pokrojony kalafior i wymieszać łyżeczką, dodać starty ser i posiekany koperek - wymieszać.
  6. Smażyć na oleju cienkie placki.
  7. Podawać z jogurtem albo śmietaną i szczypiorkiem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/06/placki-z-kalafiora/