Makaron z cukinią i ricottą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Prosty letni makaron z cukinią i ricottą - świeże, lekkie smaki.
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 średnie cukinie
  • dwie garście listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 gr ricotty (najlepiej domowej)
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 50 gr startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • 400 g makaronu
Instructions
  1. Cebulkę drobno posiekać.
  2. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki (ze skórką).
  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę.
  4. Dodać cebulkę i chwilę podsmażyć.
  5. W garnku zagotować wodę i wstawić makaron do ugotowania.
  6. Do cebulki dodać cukinię i całość smażyć aż cukinia będzie miękka. Nadmiar wody z patelni można zbierać ręcznikiem kuchennym, żeby cukinia się smażyła a nie dusiła.
  7. Odlać makaron - trzeba pilnować, żeby się nie rozgotował tylko był lekko twardawy bo potem jeszcze będziemy go podgrzewać.Zostawić pół kubka wody z gotowania makaronu.
  8. W moździerzu rozgnieść czosnek, bazylię, oliwę i sól.
  9. Na patelnię do cukinii dodać makaron, wodę z gotowania, i mieszankę z bazylią oraz sól i skórkę z cytryny.
  10. Wymieszać całość dobrze, dodać pokruszoną ricottę i połowę parmezanu, wymieszać.
  11. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.
  12. Wyłożyć na talerze i posypać resztą parmezanu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/07/makaron-z-cukinia-i-ricotta/