Gryczany placek z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Letni uniwersalny placek z mąki gryczanej - w środku cukinia, szpinak, pomidorki koktajlowe i suszone oraz feta. Idealny do wszelkich modyfikacji
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • 2 szklanki mleka ( owsiane, ryżowe lub krowie)
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki mąki gryczanej
  • ½ szklanki mąki owsianej
  • ¾ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 1 i ½ proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła (albo oleju kokosowego albo oliwy)
  • 100 szpinaku
  • ok 10 pomidorków koktajlowych,
  • 10 pomidorów suszonych
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula
  • garść bazylii
  • można też dodać: blanszowane brokuły lub kalafior, bakłażan albo dynię pieczoną
  • 150 g sera feta
  • do podania sos na bazie jogurtu
Instructions
  1. W misce zmieszać ( najlepiej mikserem) mleko, mąki, proszek do pieczenia, jajka, sól i pieprz.
  2. Odstawić ciasto na 20 minut.
  3. Cebulę posiekać na kawałeczki, cukinię pokroić na większe kawałki.
  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu - podsmażyć cebulkę, dodać cukinię i lekko podsmażyć ( ok 5 minut) a na koniec wrzucić szpinak, smażyć aż straci objętość , odstawić do lekkiego przestudzenia.
  5. Pomidorki pokroić na połowę, pomidory suszone w plasterki.
  6. Formę do pieczenia wysmarować pozostałym tłuszczem.
  7. Na dno wylać trochę ciasta, rozłożyć równo warzywa razem z bazylią i zalać resztą ciasta a na wierzch posypać fetą.
  8. Piec q 180 stopniach przez ok 35 minut.
  9. Lekko przestudzić przed podaniem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/08/gryczany-placek-z-cukinia-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/