Świetne czekoladowe, wegańskie ciasto z fasoli z pysznym kremem z nerkowców. Słodzone daktylami i syropem z agawy. Zdrowy smakołyk
Serves: 10
Ingredients
½ szklanki nerkowców – na mleko
CIASTO:
2 puszki czerwonej fasoli
25 miękich daktyli
⅓ szklanki mleka z nerkowców
3 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM Z NERKOWCÓW
¾ szklanki nerkowców uprzednio namoczonych
⅓ szklanki mleka z nerkowców
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki syropu z agawy albo klonowego
1 łyżka kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
na wierzch – jagody albo borówka, wiórki kokosowe
Instructions
Dzień wcześniej należy namoczyć nerkowce, oddzielnie te na mleko i oddzielnie te na krem.
Następnego dnia zacząć od zrobienia mleka z nerkowców – odsączyć nerkowce na mleko, wrzucić do blendera, zalać 1 szklanką wody i zmiksować całość na dużych obrotach. Mleko przelać przez gazę, orzechy z gazy odcisnąć.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Okrągłą formę z wyjmowanymi bokami ( ok 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
Umieścić w melakserze daktyle z mlekiem – zmiksować na gładko, dodać pozostałe składniki i zmiksować na ciasto.
Ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch i piec ok 45 minut.
Ostudzić ciasto.
Przygotować krem – najpierw odsączyć nerkowce, umieścić w melakserze razem z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładki krem.
Na wierzch zimnego ciasta wyłożyć krem i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekorować jagodami/borówkami i wiórkami kokosowymi.
Pozostałości przechowywać w lodówce.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/08/czekoladowe-ciasto-fasolowe-kremem-nerkowcow/