Czekoladowe ciasto fasolowe z kremem z nerkowców
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Świetne czekoladowe, wegańskie ciasto z fasoli z pysznym kremem z nerkowców. Słodzone daktylami i syropem z agawy. Zdrowy smakołyk
Serves: 10
Ingredients
  • ½ szklanki nerkowców – na mleko
  • CIASTO:
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 25 miękich daktyli
  • ⅓ szklanki mleka z nerkowców
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM Z NERKOWCÓW
  • ¾ szklanki nerkowców uprzednio namoczonych
  • ⅓ szklanki mleka z nerkowców
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu z agawy albo klonowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • na wierzch – jagody albo borówka, wiórki kokosowe
Instructions
  1. Dzień wcześniej należy namoczyć nerkowce, oddzielnie te na mleko i oddzielnie te na krem.
  2. Następnego dnia zacząć od zrobienia mleka z nerkowców – odsączyć nerkowce na mleko, wrzucić do blendera, zalać 1 szklanką wody i zmiksować całość na dużych obrotach. Mleko przelać przez gazę, orzechy z gazy odcisnąć.
  3. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  4. Okrągłą formę z wyjmowanymi bokami ( ok 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Umieścić w melakserze daktyle z mlekiem – zmiksować na gładko, dodać pozostałe składniki i zmiksować na ciasto.
  6. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch i piec ok 45 minut.
  7. Ostudzić ciasto.
  8. Przygotować krem – najpierw odsączyć nerkowce, umieścić w melakserze razem z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładki krem.
  9. Na wierzch zimnego ciasta wyłożyć krem i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekorować jagodami/borówkami i wiórkami kokosowymi.
  10. Pozostałości przechowywać w lodówce.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/08/czekoladowe-ciasto-fasolowe-kremem-nerkowcow/