Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Letnia zupa szpinakowa z cukinią, porem i ziemniakiem z dodatkiem mleka kokosowego
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • 2 łyżki oleju kokosowego (albo masła)
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki mielonego kminku rzymskiego
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 spora cukinia
  • ½ litra wywaru warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 300 g szpinaku
  • garść bazylii
  • sól, pieprz do smaki
  • 1 łyżka soku z limonki (albo cytryny)
  • na wierzch:
  • pokrojone w kostkę kawałki chleba (lub bułki)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
Instructions
  1. Por pokroić w kawałki, czosnek posiekać.
  2. W garnku w grubym dnem rozgrzać olej, dodać pora, chwilę poddusić i dodać czosnek i przyprawy- dusić ok 4-5 minut.
  3. Ziemniaki obrać pokroić w kosteczkę i dodać do garnka, podsmażyć chwilę.
  4. Cukinię umyć, w razie potrzeby wypestkować i pokroić w kostkę ( ze skórką)- dodać do garnka i podsmażyć.
  5. Całość zalać rosołkiem - podgotować 10 minut, dodać mleko kokosowe i gotować aż warzywa będą miękkie.
  6. Na koniec dodać szpinak i gotować chwilę aż zmięknie.
  7. Na koniec dorzucić bazylię - całość zblendować, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z limonki.
  8. Chleb pokroić w kostkę, czosnek posiekać
  9. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażyć 1 minutę, dodać chleb i smażyć aż się lekko zarumieni, grzanki lekko posolić i podawać do zupy na wierzch
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/08/zupa-szpinakowa-z-cukinia-i-mlekiem-kokosowym/