Tarta z owocami w kremie - na koniec wakacji
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Uniwersalna tarta z owocami w kremie, do której można dodać różne owoce sezonowe - morele, brzoskwinie jagody, maliny, jeżyny, śliwki, gruszki etc.
Author:
Serves: 8
Ingredients
  • CIASTO:
  • 300 g mąki ( orkiszowa, pszenna)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 180 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • KREM:
  • 200 g śmietany kwaśnej 22%
  • 3 jajka
  • 100 g serka kremowego (ja użyłam Twój smak) albo mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • skórka z ⅓ cytryny
  • owoce sezonowe- u mnie brzoskwinie, maliny, jeżyny ale mogą być też wiśnie, morele, śliwki, jabłka, gruszki..
Instructions
  1. Ciasto: do miski przesiać mąkę i zmieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
  2. Dodać jajko i śmietanę wyrobić na ciasto.
  3. Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na godzinę do lodówki.
  4. Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.
  5. Ciasto rozwałkować tak żeby wystawało lekko poza formę. Wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki, nadmiar ciasta odkroić, uformować z niego kulkę i odłożyć do lodówki.
  6. Dno ciasta w formie ponakłuać widelcem.
  7. Jak macie miejsce w zamrażarce to można jeszcze na chwilę wstawić formę z ciastem do zamrażarki.
  8. Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni.
  9. Wyciągnąć z piekarnika. Jak ciasto podczas pieczenia wam "zjedzie" z boków to można je nadkleić częścią z pozostałego ciasta ( ja tak czasem robię w sytuacji awaryjnej)
  10. W czasie jak ciasto będzie się piekło - przygotować krem - wszystkie składniki (oprócz skórki) umieścić w misce i zmiksować na gładką masę,
  11. Dodać skórkę.
  12. Na dno podpieczonego ciasta wylać krem i ułożyć owoce.
  13. Z pozostałego ciasta można wyciąć za pomocą foremek do ciastek jakieś kształty i ułożyć na wierzchu.
  14. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni.
  15. Piec aż całość się ładnie zarumieni a ciasteczka na wierzchu się upieką - ok 30-35 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/08/tarta-z-owocami-w-kremie/