Waniliowy pudding ryżowy z dodatkiem gęstego kompotu wiśniowego - pyszne śniadanie na ciepło a po ostygnięciu dobry do zapakowania jako 2 śniadanie do pracy/szkoły
Author: Cooking for Emily
Recipe type: Na śniadanie; do szkoły
Serves: 4
Ingredients
Pudding:
1 litr mleka
150 g ryżu jaśminowego
4 łyżki syropu z agawy albo klonowego
1 laska wanilii
1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
opcjonalnie- 2 łyżeczki cukru kokosowego lub brązowego
Wiśnie:
½ kg wiśni – ja użyłam świeżych tylko jest trochę zabawy z pestkowaniem ( najelpiej to robić agrafką) można też użyć mrożonych
3 łyżki syropu z agawy/klonowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki zimnej wody
Instructions
Ryż przepłukać dwukrotnie zimną wodą.
Do garnka wlać mleko, dodać ryż, olej kokosowy i syrop, zagotować.
Z laski wanilii za pomocą noża wyjąć ziarenka i wrzucić do mleka, razem z wydrążonymi laskami.
Gotować ryż przez 3o minut, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Z ryżu wyjąć laski wanilii, przelać całość do formy do zapiekania.
Następnie piec przez 30 minut, na koniec pieczenia można podsypać wierzch cukrem.
W czasie pieczenia przygotować wiśnie – wydrążone przełożyć do garnka razem z syropem i zagotować. Gotować ok 10 minut. W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i na koniec dodać do wiśni, zamieszać i chwilę podgotować aż zgęstnieje.
Ryż podawać na ciepło razem z wiśniami, a resztki schować do lodówki. Całość stężeje i będzie można zimny ryż kroić nożem jak placek.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/09/zapiekany-waniliowy-pudding-ryzowy-wisniami/