Domowy ajvar
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Łagodny ajvar domowy - dodatek do kanapek, serów, mięs. Przepis z magazynu "Kuchnia"
Ingredients
  • 2,5 kg czerwonej papryki
  • 2 papryczki chilli
  • ½ kg pomidorów
  • 1 kg bakłażanów
  • 1 główka czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Instructions
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Paprykę umyć, wykroić wierzch z każdej, pozbawić gniazd nasiennych.
  3. Paprykę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i wstawić do piekarnika,
  4. Piec ok 15 obracając paprykę, żeby przypiekła się z każdej strony.
  5. Wyjąć blachę z piekarnika - paprykę przełożyć do foliowej torebki i zakręcić, żeby nie dochodziło powietrze, odłożyć
  6. Na blachę przełożyć pomidory, piec 10 minut.
  7. Chilli i czosnek zmiksować na gładką pastę (można dodać trochę oliwy).
  8. Pomidory wyjąć i przełożyć do miski.
  9. Bakłażany umyć, każdy ponakłuwać widelcem, ułożyć na blasze i piec 50 minut
  10. Pomidory zmiksować i przetrzeć przez sito.
  11. Z papryki zdjąć skórkę.
  12. Upieczone bakłażany lekko przestudzić a następnie wyjąć z nich łyżką miąższ.
  13. Papryki i bakłażana zmiksować, połączyć z pomidorami i pastą z papryczek i czosnku.
  14. W garnku rozgrzać oliwę, przełożyć warzywa i na wolnym ogniu gotować ok 30 minut.
  15. Dodać sól, dwa rodzaje octu i gotować kolejne 15 minut.
  16. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć ( razem z nakrętkami) wrzątkiem. Wytrzeć do sucha.
  17. Gorący ajvar przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić przykrywkami do dołu do ostygnięcia.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/09/domowy-ajvar/