Domowy ajvar
Total time
- 2,5 kg czerwonej papryki
- 2 papryczki chilli
- ½ kg pomidorów
- 1 kg bakłażanów
- 1 główka czosnku
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki octu winnego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Paprykę umyć, wykroić wierzch z każdej, pozbawić gniazd nasiennych.
- Paprykę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i wstawić do piekarnika,
- Piec ok 15 obracając paprykę, żeby przypiekła się z każdej strony.
- Wyjąć blachę z piekarnika - paprykę przełożyć do foliowej torebki i zakręcić, żeby nie dochodziło powietrze, odłożyć
- Na blachę przełożyć pomidory, piec 10 minut.
- Chilli i czosnek zmiksować na gładką pastę (można dodać trochę oliwy).
- Pomidory wyjąć i przełożyć do miski.
- Bakłażany umyć, każdy ponakłuwać widelcem, ułożyć na blasze i piec 50 minut
- Pomidory zmiksować i przetrzeć przez sito.
- Z papryki zdjąć skórkę.
- Upieczone bakłażany lekko przestudzić a następnie wyjąć z nich łyżką miąższ.
- Papryki i bakłażana zmiksować, połączyć z pomidorami i pastą z papryczek i czosnku.
- W garnku rozgrzać oliwę, przełożyć warzywa i na wolnym ogniu gotować ok 30 minut.
- Dodać sól, dwa rodzaje octu i gotować kolejne 15 minut.
- Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć ( razem z nakrętkami) wrzątkiem. Wytrzeć do sucha.
- Gorący ajvar przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić przykrywkami do dołu do ostygnięcia.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/09/domowy-ajvar/
3.5.3226