Tarta ze śliwkami zapieczonymi w waniliowym kremie
Prep time
Cook time
Total time
Pyszne jesienna tarta ze śliwkami węgierkami zapiekanymi w waniliowym, budyniowym kremie.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
KRUCHE CIASTO:
250 g mąki
150 g masła
1 łyżka cukru
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
KREM:
1,5 szklanki mleka
niecała szklanka (200 ml) śmietanki 18%
2 jajka
1 łyżka mąki
1 opakowanie budyniu waniliowego
½ łyżeczki extraktu waniliowego (opcjonalnie)
50 g (dwie łyżki) masła
100 g (pół szklanki) cukru
POZA TYM: 0k. 800 g śliwek węgierek
kilka biszkoptów ( ok 5-6 okrągłych albo 3-4 kocie języki)
Instructions
ZROBIĆ CIASTO KRUCHE:
Z mąki, masła i cukru wyrobić kruszonkę.
Dodać jajko i śmietanę, wyrobić kruche ciasto.
Schłodzić ok 1 godziny w lodówce.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty (średnica ok 30 cm).
Na spodzie tarty rozsypać pokruszone biszkopty (wchłoną część soku ze śliwek i ciasto nie przemoknie)
Śliwki umyć, obsuszyć, wypestkować, każdą przekroić na pół i rozłożyć na spodzie tarty – ma ich być tyle, żeby pokryły ciasto ułożone jedna przy drugiej acz bez ścisku.
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
PRZYGOTOWAĆ KREM:
Odlać z przygotowanego mleka 4 łyżki, dodać extrakt i wymieszać w tym jajka, budyń i mąkę, dokładnie, żeby nie było grudek.
Do garnka dodać mleko, śmietanę, cukier i masło. Doprowadzić do wrzenia.
Dodać mleko z budyniem i jajkami i stale mieszając gotować jeszcze ok 1-2 minut aż zacznie gęstnieć (ale nie mogą powstać grudy).
Takim kremem zalać śliwki na cieście.
Piec ok 50 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/09/tarta-sliwkami-zapieczonymi-waniliowym-kremie/