Tarta ze śliwkami zapieczonymi w waniliowym kremie
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pyszne jesienna tarta ze śliwkami węgierkami zapiekanymi w waniliowym, budyniowym kremie.
Author:
Serves: 10
Ingredients
  • KRUCHE CIASTO:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • KREM:
  • 1,5 szklanki mleka
  • niecała szklanka (200 ml) śmietanki 18%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • ½ łyżeczki extraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 50 g (dwie łyżki) masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • POZA TYM: 0k. 800 g śliwek węgierek
  • kilka biszkoptów ( ok 5-6 okrągłych albo 3-4 kocie języki)
Instructions
  1. ZROBIĆ CIASTO KRUCHE:
  2. Z mąki, masła i cukru wyrobić kruszonkę.
  3. Dodać jajko i śmietanę, wyrobić kruche ciasto.
  4. Schłodzić ok 1 godziny w lodówce.
  5. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty (średnica ok 30 cm).
  6. Na spodzie tarty rozsypać pokruszone biszkopty (wchłoną część soku ze śliwek i ciasto nie przemoknie)
  7. Śliwki umyć, obsuszyć, wypestkować, każdą przekroić na pół i rozłożyć na spodzie tarty – ma ich być tyle, żeby pokryły ciasto ułożone jedna przy drugiej acz bez ścisku.
  8. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
  9. PRZYGOTOWAĆ KREM:
  10. Odlać z przygotowanego mleka 4 łyżki, dodać extrakt i wymieszać w tym jajka, budyń i mąkę, dokładnie, żeby nie było grudek.
  11. Do garnka dodać mleko, śmietanę, cukier i masło. Doprowadzić do wrzenia.
  12. Dodać mleko z budyniem i jajkami i stale mieszając gotować jeszcze ok 1-2 minut aż zacznie gęstnieć (ale nie mogą powstać grudy).
  13. Takim kremem zalać śliwki na cieście.
  14. Piec ok 50 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/09/tarta-sliwkami-zapieczonymi-waniliowym-kremie/