700 g pomidorów ( albo ok 500 g pomidorów siekanych w zalewie)
garść kaparów
POLENTA
½ litra rosołu
½ litra mleka
200 g kaszki kukurydzianej
sól do smaku
60 g masła
70 g parmezanu
Instructions
Mięso przełożyć do miski, dodać czosnek i posiekaną natką, sól i pieprz i wyrobić ręką.
Ser pokruszyć albo pokroić na drobne kawałki, dodać do mięsa wymieszać.
Uformować pulpeciki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pulpeciki, żeby się zarumieniły, przełożyć do formy do zapiekania.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Przygotować składniki sosu – cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć.
Marchewkę zetrzeć na tarce – dodać do cebuli, podsmażyć ok 10 minut mieszając.
Z pomidorów zdjąć skórkę ( po sparzeniu wrzątkiem), pokroić na kawałki ( w miarę możliwości, pozbawić gniazd nasiennych).
Pomidory przełożyć na patelnie, lekko podsmażyć całość – przełożyć do pulpecików. Dodać rosół.
Wstawić do piekarnika – piec 30 minut.
Po 30 minutach wyjąć z piekarnika – pulpeciki przełożyć do miski, a sos zmiksować na gładko, do sosu przełożyć pulpeciki i kapary i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut.
W tym czasie przygotować polentę – zagotować mleko i rosół, lekko posolić, dodać kaszkę kukurydzianą, i na bardzo małym ogniu gotować ok 15 minut co jakiś czas mieszając.
Jak będzie za gęste dodać trochę mleka.
Na koniec dodać masło i parmezan – wymieszać aż się rozpuści, przykryć, wyłączyć ogień i odstawić na 5 minut.
Polentę wyłożyć na talerz, podawać z sosem i klopsikami.
Resztę polenty przełożyć do płaskiego pojemnika, wygładzić i odstawić do ostygnięcia. Taką polentę można potem kroić w plastry i podsmażać na oliwie albo patelni grillowej.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/10/klopsiki-sosie-pomidorowym-polencie/