5 łyżek kaszki kukurydzianej (plus do obtaczania kotlecików)
sól, pieprz
oliwa lub olej do smażenia
Instructions
Kaszę quinoa ugotować zgodnie z instrukcją. Odsączyć jeżeli trzeba i ostudzić.
Zrobić sos: zetrzeć ogórek, odcisnąć na sitku z wody, zmieszać z jogurtem,koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki.
Kotleciki:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, smażyć 5 minut, dodać posiekany czosnek, smażyć kolejne 4 minuty. Wrzucić szpinak i mieszać aż zmiękknie. Szpinak przełożyć na sitko, odcisnąć z płynu i odstawić do przestygnięcia.
W misce zmieszać kaszę, szpinak, jajka, fetę, zioła, skórkę z cytryny i kaszkę kukurydzianą. Posolić i popieprzyć. Masę odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.Po wyjęciu z lodówki formować małe kotlety.
Smażyć na oliwie, na dość małym ogniu aż będą ładnie rumiane - po ok 5-7 minut z każdej strony.
Podawać z sosem jogurtowym.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/09/kotlety-kaszy-quinoa-feta-szpinakiem/