Knedle ze śliwkami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Serves: 10
Ingredients
  • 300 g śliwek (najlepiej dobrze dojrzałe i miękkie)
  • 100 g brązowego cukru ( dałam połowę)
  • 350 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
  • 125 g mąki ( dałam więcej bo ciasto się za bardzo lepiło)
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 125 g bułki tartej
Instructions
  1. Śliwki wypestkować, przełożyć do miski, obsypać cukrem, żeby się nim całe pokryły.
  2. Ziemniaki dobrze rozgniecione wymieszać z mąką, jajkiem i solą - wyrobić na ciasto.
  3. W razie jak ciasto będzie się zbyt lepić podsypać mąką.
  4. Wyłożyć ciasto na dobrze obsypany maka blat - z ciasta uformować podłużny walec ( na kształt bagietki) - pociąć na równe kawałki - mi wyszło 10 knedli ale to pewnie zależy też od wielkości śliwek. Można też nie dzielić ciasta i odrywać po kawałku tyle, żeby zatopić w tym śliwkę.
  5. Ciasto w ręku rozpłaszczyć jak na pierogi i obtoczyć w nim śliwkę, zlepiając szczelnie brzegi. Jak ciasto się zbyt będzie lepić to można całość rolować na blacie wysypanym mąką.
  6. Śliwek powinno zostać.
  7. Zagotować w garnku wodę.
  8. Knedle gotować w 2 partiach - po wypłynięciu na wierzch jeszcze 5 minut.
  9. Wyjąć na talerz.
  10. Na patelni rozgrzać ¾ masła i wsypać bułkę tartę, lekko przesmażyć. Dodać knedle i obtoczyć w bułce,
  11. Na reszcie masła podsmażyć pozostałe śliwki - podwać z knedlami
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/10/knedle-ze-sliwkami/