300 g śliwek (najlepiej dobrze dojrzałe i miękkie)
100 g brązowego cukru ( dałam połowę)
350 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
125 g mąki ( dałam więcej bo ciasto się za bardzo lepiło)
1 małe jajko
szczypta soli
50 g masła
125 g bułki tartej
Instructions
Śliwki wypestkować, przełożyć do miski, obsypać cukrem, żeby się nim całe pokryły.
Ziemniaki dobrze rozgniecione wymieszać z mąką, jajkiem i solą - wyrobić na ciasto.
W razie jak ciasto będzie się zbyt lepić podsypać mąką.
Wyłożyć ciasto na dobrze obsypany maka blat - z ciasta uformować podłużny walec ( na kształt bagietki) - pociąć na równe kawałki - mi wyszło 10 knedli ale to pewnie zależy też od wielkości śliwek. Można też nie dzielić ciasta i odrywać po kawałku tyle, żeby zatopić w tym śliwkę.
Ciasto w ręku rozpłaszczyć jak na pierogi i obtoczyć w nim śliwkę, zlepiając szczelnie brzegi. Jak ciasto się zbyt będzie lepić to można całość rolować na blacie wysypanym mąką.
Śliwek powinno zostać.
Zagotować w garnku wodę.
Knedle gotować w 2 partiach - po wypłynięciu na wierzch jeszcze 5 minut.
Wyjąć na talerz.
Na patelni rozgrzać ¾ masła i wsypać bułkę tartę, lekko przesmażyć. Dodać knedle i obtoczyć w bułce,
Na reszcie masła podsmażyć pozostałe śliwki - podwać z knedlami
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/10/knedle-ze-sliwkami/