Owsianka z dynią i smażonymi śliwkami i orzechami.
Author: Cooking for Emily
Serves: 2
Ingredients
½ szklanki płatków owsianych
3 łyżki pure z dyni
¾ szklanki mleka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego
szczypta soli
⅓ łyżeczki cynamonu
ŚLIWKI:
dwie garście wypestkowanych węgierek
1 łyżeczka oleju kokosowego ( albo masła)
1 łyżeczka miodu/syropy z agawy
garść włoskich orzechów
szczypta cynamonu
Instructions
Płatki zalać wodą, przepłukać, pozbyć się twardych łusek, które czasem zostają w płatkach i odlać wodę.
Zalać świeżą wodą, tak, żeby lekko pokryła płatki i postawić na małym ogniu, podgotować 5 minut, mieszając - woda powinna się całkowicie wchłonąć ale nie można doprowadzić do przypalenia.
W tym czasie na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła/oleju kokosowego, dodać śliwki i miód smażyć aż zmiękną.
Do owsianki dodać dynię i mleko i szczyptę soli, gotować kolejne ok 10 minut mieszając.
Dodać miód, olej kokosowy - wymieszać, odstawić ( jak będzie za gęsta dodać więcej mleka)
Na patelnię ze śliwkami dodać garść orzechów, cynamon i wymieszać.
Podawać owsiankę ze śliwkami.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/11/owsianka-z-dynia-i-sliwkami/