Wegetariańskie bolognese z zieloną soczewicą. Jako sos do makronu albo do lazanii z dynią
Author: Cooking for Emily
Serves: 5
Ingredients
⅔ szklanki zielonej soczewicy
2 łyzki oleju
1 cebula
2 marchewki
3 ząbki czosnku
opcjonalnie: pół kieliszka białego wina
2 puszki krojonych pomidorów
1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół ( albo suszone bazylia i oregano)
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz
świeża bazylia
Instructions
Soczewicę przepłukać, zalać zimną wodą i zagotować - gotować 30-40 minut aż soczewica zmięknie.
W tym czasie jak soczewica będzie się gotowała przygotować pozostałe składniki sosu.
Posiekać cebulę i czosnek, marchew pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć aż się zeszkli, dodać marchew i czosnek.
Smażyć na wolnym ogniu, mieszając ok 14 minut, następnie dolać wino i mieszać aż wino się zredukuje. Jak nie dodajecie wina to przejść od razu do pomidorów.
Na patelnię dodać dwie puszki pomidorów, każdą puszkę przepłukać niewielką ilością ody i dodać na patelnię.
Dodać zioła, cukier, sól i pieprz i dusić całość przez ok 20 minut.
Następnie blenderem, zmiksować całość ale nie bardzo dokładnie - mogą zostać drobne kawałki.
Ugotowaną soczewicę odsączyć z wody i dodać do pomidorów - ja na tym etapie musiałam przełożyć wszystko do garnka bo mi się nie mieściło na patelni.
Sos z soczewicą dusić kolejne 5 minut, doprawić w razie potrzeby solą lub pieprzem.
Wmieszać posiekaną bazylię.
Podawać do makaronu ( z parmezanem) albo jako sos do zapiekanek/lazanii.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/11/wegetarianskie-bolognese-z-soczewica/