Wegetariańskie bolognese z soczewicą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Wegetariańskie bolognese z zieloną soczewicą. Jako sos do makronu albo do lazanii z dynią
Author:
Serves: 5
Ingredients
  • ⅔ szklanki zielonej soczewicy
  • 2 łyzki oleju
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: pół kieliszka białego wina
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół ( albo suszone bazylia i oregano)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia
Instructions
  1. Soczewicę przepłukać, zalać zimną wodą i zagotować - gotować 30-40 minut aż soczewica zmięknie.
  2. W tym czasie jak soczewica będzie się gotowała przygotować pozostałe składniki sosu.
  3. Posiekać cebulę i czosnek, marchew pokroić w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć aż się zeszkli, dodać marchew i czosnek.
  5. Smażyć na wolnym ogniu, mieszając ok 14 minut, następnie dolać wino i mieszać aż wino się zredukuje. Jak nie dodajecie wina to przejść od razu do pomidorów.
  6. Na patelnię dodać dwie puszki pomidorów, każdą puszkę przepłukać niewielką ilością ody i dodać na patelnię.
  7. Dodać zioła, cukier, sól i pieprz i dusić całość przez ok 20 minut.
  8. Następnie blenderem, zmiksować całość ale nie bardzo dokładnie - mogą zostać drobne kawałki.
  9. Ugotowaną soczewicę odsączyć z wody i dodać do pomidorów - ja na tym etapie musiałam przełożyć wszystko do garnka bo mi się nie mieściło na patelni.
  10. Sos z soczewicą dusić kolejne 5 minut, doprawić w razie potrzeby solą lub pieprzem.
  11. Wmieszać posiekaną bazylię.
  12. Podawać do makaronu ( z parmezanem) albo jako sos do zapiekanek/lazanii.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/11/wegetarianskie-bolognese-z-soczewica/