Jaglane krakersy z parmezanem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Szybka i zdrowa w przygotowaniu, wytrawna przekąska - jaglane krakersy z płatków jaglanych z dodatkiem migdałów i parmezanu.
Author:
Recipe type: Przekąska
Ingredients
  • ⅓ szklanki płatków migdałowych
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 40 g masła miękiego
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka gotowej mieszanki ziół włoskich (albo mieszanki bazylia, oregano, szałwia)
  • duża szczypta soli
Instructions
  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
  2. W mikserze umieścić płatki migdałowe i rozdrobnić na drobno żeby przypominały mąkę.
  3. Do miksera dodać płatki jaglane i dalej rozdrabniać - następnie dodać masło, parmezan, zioła i sól i mieszać pulsacyjnie do uzyskania lepkiej jednolitej masy - powinna zlepić się w kulkę.
  4. Uciąć dwa kawałki papieru do pieczenia - żeby były wielkości blachy do pieczenia.
  5. Na jednym papierze rozpłaszczyć ciasto, następnie przykryć drugim papierem i rozwałkować na wielkość papieru. Przełożyć na blachę do pieczenia
  6. Zdjąć wierzchnią warstwę i nożem pociąć na prostokątne kawałki ( nie rozdzielając ich od siebie).
  7. Piec ok 12 minut aż się ładnie zarumienią - pod koniec pieczenia można je lekko rozdzielać.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/11/jaglane-krakersy-z-parmezanem/