Pyszny, rozpływający się w ustach, kremowy sernik mango - u nas obowiązkowa pozycja na świątecznym stole.
Author: Cooking for Emily
Ingredients
SPÓD
300 g ciasteczek (najlepsze są digestive, ewentualnie inne maślane ale trzeba je lekko posolić)
140 g masła
MASA NA SERNIK
4 mango
600 g sera białego na serniki ( ja preferuję Piątnica)
250 mascarpone
⅔ szklanki cukru
6 jajek
sok z połowy limonki
+ewentualnie mango do ozdoby
Instructions
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Ciasteczka rozdrobnić (można to zrobić ręcznie - ja uderzam opakowanie wałkiem- albo w robocie kuchennym.
Masło rozpuścić i zmieszać z ciasteczkami.
Okrągłą formę do sernika wyłożyć papierem do pieczenia ( ja piekę w dużej formie, 28 cm średnicy) Na dno wyłożyć masę ciasteczkową, Wygładzić dobrze ubijając. Wstawić do piekarnika.
Piec 10 minut i wyjąć z piekarnika.
Mango obrać, oddzielić od pestki i zmiksować na pure.
W dużej misce zmieszać ser i mascarpone, dodać cukier.
Miksować na wolnych obrotach, dodając pojedynczo jajka.
Na koniec dodać mango i sok z limonki.
Wylać na podpieczony spód.
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 1h i 30 minut ( góra i dół).
Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać drzwiczek tylko zostawić sernik na minimum 15 minut,następnie uchylić lekko drzwiczki.
Po całkowitym ostygnięciu wstawić sernik do lodówki ( najlepiej na noc).
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/12/sernik-mango/