Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zapiekany pod chlebowo-parmezanową kruszonką makaron z serowym sosem z dyni.
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 1 kg dyni obranej ze skórki
  • ½ litra wywaru warzywnego ( albo drobiowego)
  • 150 g parmezanu
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • 400 g makaronu ( rigatoni)
  • Posypka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kromki pieczywa
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 50 g parmezanu
Instructions
  1. Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać a obraną dynię pokroić w kostkę.
  2. W garnku rozgrzać oliwę i krótko podsmażyć cebulę - ma być miękka ale nie powinna zbrązowieć.
  3. Dodać posiekany czosnek, zamieszać, chwilę podsmażyć i dodać dynię.
  4. Całość zalać wywarem i gotować aż dynia zmięknie (ok 15-20 minut).
  5. W tym samym czasie ugotować też makaron, ale gotować kilka minut krócej niż w instrukcji na opakowaniu, żeby był twardawy.
  6. Sos zblendować, dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Dodać parmezan i wymieszać.
  7. Sos wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia do zapiekania.
  8. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
  9. Chleb pokruszyć, czosnek posiekać.
  10. Do robota kuchennego dodać orzechy i rozdrobnić, następnie dodać chleb, czosnek i łyżkę oliwy oraz starty parmezan - zmiksować na kruszonkę.
  11. Posypać nią makaron i wstawić do pierkanika
  12. Zapiekać ok 20 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/01/zapiekany-makaron-z-serowym-sosem-z-dyni/