Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni
Author: Cooking for Emily
Serves: 4
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok 1 kg dyni obranej ze skórki
- ½ litra wywaru warzywnego ( albo drobiowego)
- 150 g parmezanu
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- 400 g makaronu ( rigatoni)
- Posypka
- 1 ząbek czosnku
- 2 kromki pieczywa
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka oliwy
- 50 g parmezanu
- Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać a obraną dynię pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę i krótko podsmażyć cebulę - ma być miękka ale nie powinna zbrązowieć.
- Dodać posiekany czosnek, zamieszać, chwilę podsmażyć i dodać dynię.
- Całość zalać wywarem i gotować aż dynia zmięknie (ok 15-20 minut).
- W tym samym czasie ugotować też makaron, ale gotować kilka minut krócej niż w instrukcji na opakowaniu, żeby był twardawy.
- Sos zblendować, dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Dodać parmezan i wymieszać.
- Sos wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia do zapiekania.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni
- Chleb pokruszyć, czosnek posiekać.
- Do robota kuchennego dodać orzechy i rozdrobnić, następnie dodać chleb, czosnek i łyżkę oliwy oraz starty parmezan - zmiksować na kruszonkę.
- Posypać nią makaron i wstawić do pierkanika
- Zapiekać ok 20 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/01/zapiekany-makaron-z-serowym-sosem-z-dyni/
3.5.3229