Krokiety z mięsem z rosołu
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Krokiety z nadzieniem z mięsa z rosołu.
Author:
Ingredients
  • 1 szklanka maki pszennej
  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleko
  • ½ szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki masła
  • trochę soli
  • olej do smażenia
  • NADZIENIE:
  • rosołowe mięso ( ja miałam kawałek kurczaka, kawałek wołowego i szyję z indyka)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g ricotty
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sol, pierz do smaku
Instructions
  1. Rozpuścić masło w małym garnku.
  2. Wszystkie składniki ciasta zmiksować żeby powstało gładkie ciasto, odstawić na minimum 30 minut.
  3. Usmażyć na oleju cienkie naleśniki.
  4. Posiekać cebulę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę aż zmięknie i będzie rumiana.
  5. Natkę posiekać.
  6. Mięso oddzielić od kości i umieścić w blendrze/robocie kuchennym. Dodać pozostałe składniki i całość zblendować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem.
  7. Nadziewać mięsem naleśniki, zwijać w krokiety.
  8. Przed podaniem krokiety lekko podsmażyć na oleju.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/02/krokiety-z-miesem-z-rosolu/