Zapiekane muszle z dynią i serami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zapiekane makaronowe muszle z farszem dyniowo-serowym, w pomidorowym sosie.
Author:
Ingredients
  • 250 g makaronu duże muszle
  • 1 i ½ szklanki sosu pomidorowego
  • 1 i ½ szklanki pure z dynii (gotowe lub zrobione z upieczonej ok 40 min i zmiksowanej dyni)
  • 15-20 listków szałwii
  • 3 łyżki masła
  • 250 g serka wiejskiego (albo ricotty)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • duża garść parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz
Instructions
  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Na patelni rozgrzewać masło i po chwili dodać listki szałwii, smażyć aż masło zacznie brązowieć i nabierze orzechowego zapachu.
  3. Masło z szałwią przełożyć do miseczki i na tej same j patelni odparować pure z dyni, smażąc je ok 10 minut często mieszając. Na koniec do dyni dodać masło z szałwią, posolić i popieprzyć.
  4. W misce wymieszać serek wiejski, żółtko, śmietanę i parmezan. Posolić do smaku.
  5. Przygotować dwie formy do zapiekania ( mi całość nie zmieściła się w jednej ale jak macie dużą to może się zmieścić). Na dno wylać sos pomidorowy. Układać na nim muszle do każdej wkładając po 1 łyżeczce farszu dyniowego i ½ łyżeczki mieszanki z serkiem. Kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce i posypać wierzch muszli.
  6. Zapiekać 20 minut w 190 stopniach C.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/09/zapiekane-muszle-dynia-serami/