Pasztet z kaczki z pistacjami
Total time
Author: Cooking for Emily
- 1 kaczka (ok 1,5 kg wagi)
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 350 g wątróbki kurzej
- 50 ml brandy (albo podobnego alkoholu)
- 150 g wyłuskanych pistacji
- 1 łyżeczka tymianku
- 1.5 łyżeczki soli
- ⅔ łyżeczki pieprzu
- tłuszcz kaczy albo smalec do nasmarowania formy
- Kaczkę obrać z mięsa i razem ze skórą i tłuszczem zmielić w maszynce albo rozdrobnić w robocie kuchennym.
- Wątróbkę oczyścić z błon i drobno posiekać.
- Do miski dodać mięso z kaczki i wieprzowe, wątróbkę, brandy, pistacje oraz przyprawy i całość dobrze wymieszać ręką.
- Najlepiej sprawdzić mięso czy jest wystarczająco doprawione.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Formę do pasztetów wysmarować tłuszczem i umieścić w niej mięso. Przykryć folią aluminiową.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 2 godziny.
- minut przed końcem zdjąć folię.
- Całkowicie ostudzić przed wyjęciem z formy i pokrojeniem ( najlepiej zostawić na noc w lodówce).
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/03/pasztet-z-kaczki-z-pistacjami/
3.5.3229