Pasztet z kaczki z pistacjami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pasztet z kaczki na sposób francuski. Z dodatkiem mięsa mielonego, wątróbki i pistacji.
Author:
Ingredients
  • 1 kaczka (ok 1,5 kg wagi)
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 350 g wątróbki kurzej
  • 50 ml brandy (albo podobnego alkoholu)
  • 150 g wyłuskanych pistacji
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1.5 łyżeczki soli
  • ⅔ łyżeczki pieprzu
  • tłuszcz kaczy albo smalec do nasmarowania formy
Instructions
  1. Kaczkę obrać z mięsa i razem ze skórą i tłuszczem zmielić w maszynce albo rozdrobnić w robocie kuchennym.
  2. Wątróbkę oczyścić z błon i drobno posiekać.
  3. Do miski dodać mięso z kaczki i wieprzowe, wątróbkę, brandy, pistacje oraz przyprawy i całość dobrze wymieszać ręką.
  4. Najlepiej sprawdzić mięso czy jest wystarczająco doprawione.
  5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  6. Formę do pasztetów wysmarować tłuszczem i umieścić w niej mięso. Przykryć folią aluminiową.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 2 godziny.
  8. minut przed końcem zdjąć folię.
  9. Całkowicie ostudzić przed wyjęciem z formy i pokrojeniem ( najlepiej zostawić na noc w lodówce).
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/03/pasztet-z-kaczki-z-pistacjami/