Zdrowy deser lub śniadanie - kakaowo- cynamonowy pudding chia z prażonymi jabłkami
Serves: 4
Ingredients
350 ml mleka ( ja użyłam migdałowego)
6 daktyli
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kakao
szczypta imbiru
40 g nasion chia ( ok 4 łyżki)
2 jabłka
1 gruszka
½ łyżeczki oleju kokosowego
¼ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka miodu albo syrpou z agawy ( można pominąć)
Instructions
Mleko, migdały, kakao i cynamon umieścić w blenderze i blendować aż będzie gładkie (daktyle powinny się dobrze zmiksować, aczkolwiek jak zostaną drobne kawałki to nie przeszkadza).
Do płynu dodać nasiona chia. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Następnie przełożyć pudding do indywidualnych naczyń ( np. słoiczki albo miseczki).
Jabłka i gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć owoce, pod koniec dodać cynamon i miód,
Owoce przełożyć do słoiczków z puddingiem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/04/cynamonowy-pudding-chia/