Cynamonowy pudding chia z jabłkami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zdrowy deser lub śniadanie - kakaowo- cynamonowy pudding chia z prażonymi jabłkami
Serves: 4
Ingredients
  • 350 ml mleka ( ja użyłam migdałowego)
  • 6 daktyli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kakao
  • szczypta imbiru
  • 40 g nasion chia ( ok 4 łyżki)
  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu albo syrpou z agawy ( można pominąć)
Instructions
  1. Mleko, migdały, kakao i cynamon umieścić w blenderze i blendować aż będzie gładkie (daktyle powinny się dobrze zmiksować, aczkolwiek jak zostaną drobne kawałki to nie przeszkadza).
  2. Do płynu dodać nasiona chia. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
  3. Następnie przełożyć pudding do indywidualnych naczyń ( np. słoiczki albo miseczki).
  4. Jabłka i gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kostkę.
  5. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć owoce, pod koniec dodać cynamon i miód,
  6. Owoce przełożyć do słoiczków z puddingiem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/04/cynamonowy-pudding-chia/