Pizza na spodzie z kaszy quinoa
Author: Cooking for Emily
Serves: 2
- ¾ szklanki kaszy quinoa
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- Dodatki
- sos pomidorowy (można użyć gotowego - ja podsmażyłam czosnek na oliwie, dodałam passaty pomidorowej z oregano i trochę odparowałam)
- mozzarella
- suszone pomidory
- pesto bazyliowe
- rukola
- Kaszę umieścić na gęstym sitku i kilkukrotnie przepłukać wodą.
- Następnie przełożyć do miski i zalać wodą - zostawić tak na noc.
- Następnego dnia odlać wodę, kaszę ponownie przepłukać kila razy i umieścić w robocie kuchennym.
- Dodać do kaszy ¼ szklanki wody, sól i proszek do pieczenia - miksować ok 2 minuty, zbierając z boków kaszę.
- Okrągłą formę do pieczenia ciasta, albo patelnię z wyjmowaną rączką rozgrzać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Na rozgrzaną formę wylać oliwę i równomiernie rozprowadzić,
- Następnie wylać zmiksowaną kaszę i rozprowadzić po spodzie.
- Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie przewrócić placek, piec kolejne 5 minut.
- Wyjąć formę z piekarnika, na spodzie ułożyć sos pomidorowy, pokrojone suszone pomidory, mozzarellę i pesto.
- Piec ok 5-10 minut aż mozzarella się rozpuści.
- Podawać z rukolą
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/04/pizza-na-spodzie-z-kaszy-quinoa/
3.5.3229