Pizza na spodzie z kaszy quinoa
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy quinoa
Author:
Serves: 2
Ingredients
  • ¾ szklanki kaszy quinoa
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • Dodatki
  • sos pomidorowy (można użyć gotowego - ja podsmażyłam czosnek na oliwie, dodałam passaty pomidorowej z oregano i trochę odparowałam)
  • mozzarella
  • suszone pomidory
  • pesto bazyliowe
  • rukola
Instructions
  1. Kaszę umieścić na gęstym sitku i kilkukrotnie przepłukać wodą.
  2. Następnie przełożyć do miski i zalać wodą - zostawić tak na noc.
  3. Następnego dnia odlać wodę, kaszę ponownie przepłukać kila razy i umieścić w robocie kuchennym.
  4. Dodać do kaszy ¼ szklanki wody, sól i proszek do pieczenia - miksować ok 2 minuty, zbierając z boków kaszę.
  5. Okrągłą formę do pieczenia ciasta, albo patelnię z wyjmowaną rączką rozgrzać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Na rozgrzaną formę wylać oliwę i równomiernie rozprowadzić,
  7. Następnie wylać zmiksowaną kaszę i rozprowadzić po spodzie.
  8. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie przewrócić placek, piec kolejne 5 minut.
  9. Wyjąć formę z piekarnika, na spodzie ułożyć sos pomidorowy, pokrojone suszone pomidory, mozzarellę i pesto.
  10. Piec ok 5-10 minut aż mozzarella się rozpuści.
  11. Podawać z rukolą
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/04/pizza-na-spodzie-z-kaszy-quinoa/