Sałatka z grillowanymi warzywami, fetą i sosem orzechowo-pietruszkowym
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Moje ulubione danie z grilla - nieodłączny składnik naszego każdego grillowania - pyszna sałatka z grillowanymi warzywami i fetą w orzechowo-pietruszkowym sosie
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • Warzywa do grillowania:
  • 2 cukinie
  • 1-2 bakłażany
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • ¼ szklanki oliwy, 1 łyżeczka przypraw ( oregano, bazylia, rozmaryn, ewentualnie suszone chilli), sól
  • 1 główka sałaty
  • 150 g sera feta
  • SOS:
  • garść orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ¼ szklanki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Instructions
  1. Warzywa umyć, cukinię i bakłażana pokroić w plasterki, paprykę w paski, cebulę w ósemki wzdłóż (jak duża to gęściej w 16tki).
  2. Oliwę z solą i przyprawami wymieszać w misce
  3. Warzywa przełożyć do dużej miski, zalać oliwą i dobrze wymieszać.
  4. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu, z obu stron, przekładać do miski.
  5. Warzywa po przestygnięciu pokroić na mniejsze kawałki ( albo zostawić w całości)
  6. SOS - zmielić orzechy, dodać posiekaną natkę pietruszki i posiekany czosnek, oliwę, sok z cytryny i sól, pieprz - zmiksować na gładki sos.
  7. Warzywa obroczyć w sosie,
  8. Sałatę porwać na kawałki - zmieszać z warzywami i pokruszoną fetą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/05/salatka-z-grillowanymi-warzywami-feta-i-sosem-orzechowo-pietruszkowym/