Sałatka z grillowanymi warzywami, fetą i sosem orzechowo-pietruszkowym
Author: Cooking for Emily
Serves: 4
Warzywa do grillowania: 2 cukinie 1-2 bakłażany 2 papryki 2 cebule ¼ szklanki oliwy, 1 łyżeczka przypraw ( oregano, bazylia, rozmaryn, ewentualnie suszone chilli), sól 1 główka sałaty 150 g sera feta SOS: garść orzechów włoskich 1 ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki ¼ szklanki oliwy sok z połowy cytryny sól, pieprz do smaku Warzywa umyć, cukinię i bakłażana pokroić w plasterki, paprykę w paski, cebulę w ósemki wzdłóż (jak duża to gęściej w 16tki). Oliwę z solą i przyprawami wymieszać w misce Warzywa przełożyć do dużej miski, zalać oliwą i dobrze wymieszać. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu, z obu stron, przekładać do miski. Warzywa po przestygnięciu pokroić na mniejsze kawałki ( albo zostawić w całości) SOS - zmielić orzechy, dodać posiekaną natkę pietruszki i posiekany czosnek, oliwę, sok z cytryny i sól, pieprz - zmiksować na gładki sos. Warzywa obroczyć w sosie, Sałatę porwać na kawałki - zmieszać z warzywami i pokruszoną fetą. Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/05/salatka-z-grillowanymi-warzywami-feta-i-sosem-orzechowo-pietruszkowym/
3.5.3229