Proste i szybkie curry z łososiem i groszkiem w pomidorowym sosie.
Author: Cooking for Emily
Serves: 5
Ingredients
2 łyżki oleju
1 duża cebula
po ½ łyżeczki - kminu rzymskiego, kolendry i kurkumy
2 puszki krojonych pomidorów
200 ml rosołku warzywnego ( albo wywaru rybnego)
300 g mrożonego groszku
ok 800 g łososia ( filet)
sok z 1 limonki
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
Instructions
Cebulę drobno posiekać
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez chwilę aż się zeszkli.
Dodać kmin, kolendrę i kurkumę i smażyć przez chwilę aż przyprawy zaczną pachnieć, dodać pomidory i bulion, doprawić solą, pieprzem i cukrem - gotować przez 10 minut. Po 5 minutach dorzucić groszek.
W tym czasie łososia obrać ze skóry i pokroić w kostkę, dodać do sosu i gotować jeszcze przez ok 5 minut, bardzo delikatnie mieszając, na koniec doprawić limonką i w razie potrzeby jeszcze solą i pieprzem.
Podawać z ryżem, posypane kolendrą
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/05/szybkie-curry-z-lososiem-i-groszkiem/