Mistrzowskie połączenie smaków - pieczony bakłażan, sos na bazie tahini i orzeźwiające pestki granatu
Author: Cooking for Emily
Serves: 4
Ingredients
1 duży kalafior lub dwa małe
2 łyżki oliwy
sól,pieprz
do podania - ok ½ szklanki pestek z granatu
posiekana natka
SOS:
½ szklanki nerkowców namoczonych w wodzie ( najlepiej na noc albo na minimum 4 godziny)
2 łyżki sosu tahini
5 ząbków czosnku (trzeba je upiec z kalafiorem)
ok 5 łyżek wody ( lub więcej jak chcecie rzadszy sos)
⅓ łyżeczki soli
Instructions
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Kalafior umyć i pokroić na 1 cm plastry.
Kłaść delikatnie kalafior na blasze, lekko skrapiając oliwą, soląc i pieprząc z obu stron.
NA blachę wyłożyć też ząbki czosnku w łupinkach.
Piec 25- 30 minut, w połowie przewrócić kalafior.
Przygotować sos - wszystkie składniki sosu, wraz z obranymi ząbkami czosnku umieścić w blenderze/mikserze i zmiksować na gładki sos ( kilka dobrych minut, żeby był gładki)
Podawać kalafiora polanego sosem i posypanego pestkami granatu i natką pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/05/pieczony-kalafior-z-sosem-tahini-i-granatem/