Klopsiki z kaszy quinoa z ciecierzycą i orzeszkami ziemnymi z sałatką z marchewki i kiełków w sosie orzeszkowym
Ingredients
KLOPSIKI
puszka ciecierzycy w zalewie
½ szklanki ugotowanej kaszy quinoa
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki sosu sojowego
¼ szklanki posiekanej kolendry
¼ posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka sosu chilli
¾ - 1 szklanka orzeszków ziemnych - można zamienić na bułkę tartą ale dodać jej mniej
trochę pokruszonych orzeszkow do obtoczenia klopsików (opcjonalnie)
SAŁATKA
4 marchewki
garść kolendry
garść orzeszków ziemnych
garść kiełków fasoli mung (opcjonalnie)
SOS
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka soku z limonki
½ łyżeczki sosu chilli (opcjonalnie)
2-3 łyżki gorącej wody
Instructions
Odsączyć ciecierzycę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciecierzycę i piec ok 10 minut, aż się lekko wysuszy.
Dodać ciecierzycę do robota kuchennego, i pulsacyjnie rozdrobnić (można też rozgnieść widelcem).
Orzeszki rozdrobnić w mikserze.
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Orzeszki/bułkę tartą dozować tak, żeby uzyskać zwartą masę z której będzie można ulepić klopsiki.
Można je dodatkowo obtoczyć w pokruszonych orzechach.
Odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
Przygotować sos: Wszystkie składniki umieścić w słoiku i dokładnie wymieszać.
Marchewkę pokroić w cienkie wstążki ( najlepiej obieraczką) i blanszować przez 3 minuty we wrzątku, odstawić do odsączenia na sitku.
Z masy uformować klopsiki, dobrze je zbijając w rękach.
Blachę do pieczenie wyłożyć papierem, ułożyć na niej klopsiki i pokropić oliwą.
Piec ok 15 minut i w połowie pieczenie przewrócić na drugą stronę.
Klopsiki podawać z marchewką (można dodać kiełki) kolendrą i orzeszkami, polane sosem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/06/orzechowe-klopsiki-z-kaszy-quinoa-i-ciecierzycy/