Kruche, kokosowe ciasto z jagodami zapieczonymi w cytrynowym kremie. Świetne połączenie smaków, idealne na letni deser
Author: Cooking for Emily
Ingredients
Ciasto
230 g mąki
70 g wiórków kokosowych
1 łyżka cukru pudru
200 g masła
1 żółtko
Krem:
2 łyżki śmietany
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
sok z całej cytryny i skórka z połowy cytryny
4 jajka
poza tym
1 szklanka jagód
2 łyżki miodu ( albo cukru)
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Instructions
Mąkę zmieszać z wiórkami kokosowymi i cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę i wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać żółtko i wyrobić ciasto.
Ciasto przełożyć do torebki foliowej i włożyć na godzinę do lodówki.
Jagody z cukrem umieścić a garnku i gotować przez ok 10- 15 minut aż puszczą sok. Trochę soku odłożyć do kubka, przestudzić i wymieszać mąkę ziemniaczana, następnie dodać do jagód i mieszać chwilę aż całość zgęstnieje, zestawić z ognia.
Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia ( razem z bokami)
Ciasto lekko rozwałkować albo porwać na kawałki i wylepić dno formy do pieczenia, tak, żeby powstała płaska podstawa, ponakłuwać ciasto widelcem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ciasto ok 20 minut.
W tym czasie przygotować krem - mascarpone zmiksować z cukrem i śmietaną na gładką masę, dodać jajka, sok i skórkę z cytryny i dalej miksować aż powstanie jednolita masa.
Wyjąć ciasto z piekarnika, wylać masę jajeczną a następnie wyłożyć jagody, tak, żeby powstały niejednolite wzorki na wierzchu.
Wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 15-20 minut aż masa stężeje.
Podawać pokrojone na kwadraty, można posypać cukrem pudrem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/07/kruche-ciasto-z-jagodami-i-kremem-cytrynowm/