Kruche ciasto z jagodami i kremem cytrynowm
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kruche, kokosowe ciasto z jagodami zapieczonymi w cytrynowym kremie. Świetne połączenie smaków, idealne na letni deser
Author:
Ingredients
  • Ciasto
  • 230 g mąki
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 żółtko
  • Krem:
  • 2 łyżki śmietany
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z całej cytryny i skórka z połowy cytryny
  • 4 jajka
  • poza tym
  • 1 szklanka jagód
  • 2 łyżki miodu ( albo cukru)
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Instructions
  1. Mąkę zmieszać z wiórkami kokosowymi i cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę i wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać żółtko i wyrobić ciasto.
  2. Ciasto przełożyć do torebki foliowej i włożyć na godzinę do lodówki.
  3. Jagody z cukrem umieścić a garnku i gotować przez ok 10- 15 minut aż puszczą sok. Trochę soku odłożyć do kubka, przestudzić i wymieszać mąkę ziemniaczana, następnie dodać do jagód i mieszać chwilę aż całość zgęstnieje, zestawić z ognia.
  4. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia ( razem z bokami)
  5. Ciasto lekko rozwałkować albo porwać na kawałki i wylepić dno formy do pieczenia, tak, żeby powstała płaska podstawa, ponakłuwać ciasto widelcem.
  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ciasto ok 20 minut.
  7. W tym czasie przygotować krem - mascarpone zmiksować z cukrem i śmietaną na gładką masę, dodać jajka, sok i skórkę z cytryny i dalej miksować aż powstanie jednolita masa.
  8. Wyjąć ciasto z piekarnika, wylać masę jajeczną a następnie wyłożyć jagody, tak, żeby powstały niejednolite wzorki na wierzchu.
  9. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 15-20 minut aż masa stężeje.
  10. Podawać pokrojone na kwadraty, można posypać cukrem pudrem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/07/kruche-ciasto-z-jagodami-i-kremem-cytrynowm/