Ziemniaczane gofry z żółtym serem
- ½ kg ziemniaków
- 2 jajka
- 50 g cheddara (lub innego ostrego żółtego sera)
- 2 łyżki masła
- 40 g mąki
- ⅓ łyżeczki mąki
- do smarowania gofrownicy- roztopione masło albo olej kokosowy
- do podania
- szczypiorek
- jajko sadzone
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce, odstawić na kilka minut a następnie za pomocą papierowego ręcznika pozbyć się nadmiaru wody.
- Przełożyć ziemniaki do miski, dodać mąkę, starty żółty ser, jajka, stopione masło i sól z pieprzem - dobrze wymieszać.
- Rozgrzać gofrownicę i następnie posmarować ją roztopionym masłem albo olejem kokosowym.
- Nakładać po 2-3 łyżki masy ziemniaczanej i piec po ok 7-8 minut aż będą dobrze podpieczone i chrupiące,
- Można podawać z jajkiem sadzonym
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/07/ziemniaczane-gofry-z-zoltym-serem/
3.5.3251