Ziemniaczane gofry z żółtym serem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Ziemniaczane gofry wytrawne z dodatkiem żółtego sera, bardzo chrupiące. Można podać z jajkiem sadzonym
Serves: 4
Ingredients
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 50 g cheddara (lub innego ostrego żółtego sera)
  • 2 łyżki masła
  • 40 g mąki
  • ⅓ łyżeczki mąki
  • do smarowania gofrownicy- roztopione masło albo olej kokosowy
  • do podania
  • szczypiorek
  • jajko sadzone
Instructions
  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce, odstawić na kilka minut a następnie za pomocą papierowego ręcznika pozbyć się nadmiaru wody.
  2. Przełożyć ziemniaki do miski, dodać mąkę, starty żółty ser, jajka, stopione masło i sól z pieprzem - dobrze wymieszać.
  3. Rozgrzać gofrownicę i następnie posmarować ją roztopionym masłem albo olejem kokosowym.
  4. Nakładać po 2-3 łyżki masy ziemniaczanej i piec po ok 7-8 minut aż będą dobrze podpieczone i chrupiące,
  5. Można podawać z jajkiem sadzonym
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/07/ziemniaczane-gofry-z-zoltym-serem/