Sałatka z soczewicy z pieczarkami i rukolą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Sałatka z czarnej soczewicy i smażonych pieczarek w sosie z miodu i octu balsamicznego, z dodatkiem rukoli
Author:
Ingredients
  • 1 szklanka czarnej (lub brązowej) soczewicy
  • ½ kg pieczarek
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • dwie garście rukoli
Instructions
  1. Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przestudzić.
  2. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki.
  3. Na dużej patelni rozgrzać pół łyżki oliwy, wrzucić połowę pieczarek i smażyć na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż się zarumienią, posolić pod koniec smażenia – przełożyć do miski.
  4. Tak samo postąpić z pozostałą częścią pieczarek, zdjąć z patelni.
  5. Cebulę i czosnek posiekać.
  6. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, przesmażyć aż się zarumieni, dodać czosnek i smażyć koleją minutę.
  7. Na patelnię dodać pozostałą część oliwy, masło, przełożyć pieczarki, dodać sok z cytryny, ocet balsamiczny i miód – wymieszać aż wszystko się dobrze połączy, posolić i popieprzyć.
  8. Dodać soczewicę i wszystko wymieszać dokładnie, w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem albo cytryną.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/08/salatka-z-soczewicy-z-pieczarkami-i-rukola/