Ziemniaczana sałatka z jajkiem i selerem naciowym
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Klasyczna ziemniaczana sałatka z jajkiem z dodatkiem selera i ciecierzycy w sosie na bazie jogurtu i majonezu
Ingredients
  • 1 kg ziemniakow
  • 4 jajka
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 kukurydza (albo pół puszki konserwowej)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół pęczka koperku
  • SOS
  • opakowanie jogurtu naturalnego 200 g
  • 3 łyżki majonezu
  • sos z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki curry
  • sol, pieprz
Instructions
  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach (ważne żeby nie przegotować, muszą być lekko twarde)
  2. Przestudzić, obrać i pokroić w kostkę
  3. Kukurydzę ugotować i odkroić nasiona.
  4. Jajka ugotować, lekko przestudzić i pokroić w kosteczkę ( ja gotowałam jajka razem z jajkami)
  5. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, zioła posiekać.
  6. Łodygi selera pokroić w cienkie plasterki.
  7. Składniki sałatki umieścić w misce.
  8. Składniki sosu wymieszać, wlać do sałatki i zmieszać. Odstawić na co-najmniej godzinę do lodówki
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/08/ziemniaczana-salatka-z-jajkiem-i-selerem-naciowym/