2 łyżeczki posiekanych ziół: natki pietruszki, koperku lub bazylii
4 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
masło do wysmarowania formy
250 g szpinaku
ząbek czosnku
oliwa
łyżka soku z cytryny
3 jajka
100 ml śmietany ( połowę śmietany można zastąpić jogurtem greckim)
400 g sera ricotta
sól, pieprz
3 pomidory
Instructions
Kaszę przepłukać kilkakrotnie wodą, odcedzić i zlać 2 szklankami wody.
Gotować aż woda się odparuje i kasza będzie miękka. Zestawić z ognia, zruszyć kawę widelcem i przestudzić.
Do kaszy dodać jajka, posiekane zioła i parmezan, doprawić solą i pieprzem i dobrze wszystko wymieszać.
Formę na tartę wysmarować masłem. Wyłożyć kaszę i dobrze uklepać, również na bokach tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok 10-15 minut aż się lekko zarumieni.
Wyjąć z piekarnika.
Umyć szpinak, posiekać czosnek. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i po minucie wrzucić połowę szpinaku, mieszać aż lekko zmięknie wrzucić resztę i chwilę przesmażyć aż cały szpinak zmięknie. Posolić szpinak i dodać sok z cytryny.
W misce wymieszać jajka ze śmietaną i serem, posolić i popieprzyć. Do masy dodać szpinak i dobrze wszystko wymieszać. Masę wylać na spód tarty.
Pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skóry. Pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu tarty. Wstawić do piekarnika i piec ok 25- 30 minut w 180 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/10/szpinakowa-tarta-na-spodzie-kaszy-jaglanej/