Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Serves: 8
Ingredients
  • SPÓD
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki posiekanych ziół: natki pietruszki, koperku lub bazylii
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania formy
  • 250 g szpinaku
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany ( połowę śmietany można zastąpić jogurtem greckim)
  • 400 g sera ricotta
  • sól, pieprz
  • 3 pomidory
Instructions
  1. Kaszę przepłukać kilkakrotnie wodą, odcedzić i zlać 2 szklankami wody.
  2. Gotować aż woda się odparuje i kasza będzie miękka. Zestawić z ognia, zruszyć kawę widelcem i przestudzić.
  3. Do kaszy dodać jajka, posiekane zioła i parmezan, doprawić solą i pieprzem i dobrze wszystko wymieszać.
  4. Formę na tartę wysmarować masłem. Wyłożyć kaszę i dobrze uklepać, również na bokach tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok 10-15 minut aż się lekko zarumieni.
  5. Wyjąć z piekarnika.
  6. Umyć szpinak, posiekać czosnek. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i po minucie wrzucić połowę szpinaku, mieszać aż lekko zmięknie wrzucić resztę i chwilę przesmażyć aż cały szpinak zmięknie. Posolić szpinak i dodać sok z cytryny.
  7. W misce wymieszać jajka ze śmietaną i serem, posolić i popieprzyć. Do masy dodać szpinak i dobrze wszystko wymieszać. Masę wylać na spód tarty.
  8. Pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skóry. Pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu tarty. Wstawić do piekarnika i piec ok 25- 30 minut w 180 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/10/szpinakowa-tarta-na-spodzie-kaszy-jaglanej/