Masło dyniowe, które jak dla mnie jest bardziej konfiturą
Prep time
Cook time
Total time
Pyszna mocno korzenna konfitura dyniowa do zjedzenia z bułką lub jako składnik różnych jesiennych wypieków
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
1 kg pure z dyni
1 szklanka soku jabłkowego
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki zmielonych goździków
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka soku z cytryny
Instructions
Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny umieścić w wysokim garnku.
Gotować na wolnym ogniu około godziny aż całość mocno odparuje i zgęstnieje. W czasie gotowania należy przykryć garnek pokrywką bo mieszanka mocno bulgocze i pryska i może poparzyć. Przykrywkę jednak należy tak umieścić żeby para mogła swobodnie uciekać. Ja całość co jakiś czas mieszałam z odkrytą przykrywką aby ułatwić odparowywanie ale warto przy tym zgasić ogień żeby się nie poparzyć.
Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/10/maslo-dyniowe-ktore-konfitura/