Masło dyniowe, które jak dla mnie jest bardziej konfiturą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pyszna mocno korzenna konfitura dyniowa do zjedzenia z bułką lub jako składnik różnych jesiennych wypieków
Author:
Ingredients
  • 1 kg pure z dyni
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
Instructions
  1. Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny umieścić w wysokim garnku.
  2. Gotować na wolnym ogniu około godziny aż całość mocno odparuje i zgęstnieje. W czasie gotowania należy przykryć garnek pokrywką bo mieszanka mocno bulgocze i pryska i może poparzyć. Przykrywkę jednak należy tak umieścić żeby para mogła swobodnie uciekać. Ja całość co jakiś czas mieszałam z odkrytą przykrywką aby ułatwić odparowywanie ale warto przy tym zgasić ogień żeby się nie poparzyć.
  3. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/10/maslo-dyniowe-ktore-konfitura/