Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Mięso pokroić w kostkę, włożyć do miski i obtoczyć w przyprawach (papryki i pieprz).
W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i lekko przesmażyć. Następnie dodać czosnek i paprykę i smażyć całość ok 10 minut aż się papryka lekko zarumieni i zacznie karmelizować, przełożyć do miski.
W garnku ponownie rozgrzać tłuszcz i włożyć mięso. Smażyć dotąd aż z mięsa odparuje cały płyn. Do mięsa przełożyć warzywa i dodać pokrojoną w plasterki marchewkę.
Zalać wszystko 1 i ½ szklanki wody, dodać wino i zagotować. Gotować ok 5 minut bez przykrywki a następnie przykryć i na wolnym ogniu gotować całość aż mięso zmięknie - ok 2 godziny.W razie potrzeby dolewać wodę - zupa ma być gęsta ale jednak ma byc to zupa.
Po ok 1 godzinie dodać przecier pomidorowy.
Ziemniaki pokroić w kostkę i jak mięso już będzie miękki dorzucić ziemniaki i gotować aż będą miękkie.
W tym czasie jak ziemniaki będą się gotować przygotować z mąki i jajka ciasto, lekko je posolić (nie dodawać wody). Ciasto powinno być zwarte. Jak ziemniaki będą już miękkie (po ok 15 minutach gotowania) dodać kluseczki – należy odrywać po kawałku ciasta (wielkości fasoli) i wrzucać do zupy. Podgotować chwilę razem z zupą. Na koniec zupę posolić i w razie potrzeby dopieprzyć.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/10/zupa-gulaszowa-kluseczkami-zimne-dni/