Prep time
Cook time
Total time
 
Zdrowe kotlety z fasolą adzuki i ryżem do podania z sosem avocado i śmeitaną.
Author:
Serves: 12
Ingredients
  • KOTLETY
  • 1 szklanka fasoli adzuki
  • 1 szklanka ryżu słodkiego albo brązowego
  • ½ łyżeczki cząbru
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyzeczka kminu zmielonego
  • 5 suszonych pomidorów
  • garść kolendry albo natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • SOS Z AVOCADO
  • 2 avocado
  • łyżeczka musztardy
  • garść kolendry
  • sok z całej limonki
Instructions
  1. Fasolę i ryż namoczyć w wodzie – każde w oddzielnej misce – i zostawić na noc.
  2. Następnego dnia opłukac zarówno ryż jak i fasolę, zalać świeżą wodą i każde oddzielnie ugotować – do miękkości.
  3. Do garnka z gotującą się fasolą dodać cząber.
  4. Ryż odstawić do ostgnięcia. Jeżeli jest to brązowy ryż należy go zmielić na gładką masę.
  5. Posiekać cebulę i czosnek.
  6. Na patelni rozgrzac oliwę dodać cebulę, trochę podsmażyć i dodać czosnek. Po 3-4 minutach smażenia dodać zmielony kmin i fasolę. Całość lekko przesmażyć rozgniatając fasolę widelcem. Powinna zostać masa z lekkimi grudkami fasoli.
  7. Fasolę przełożyć do ryżu.
  8. Pomidory zmiksować na pastę, dołożyć do masy razem z posiekaną kolendrą, przyprawić całość solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać.
  9. Masę najlepiej wstawić na conajmniej godzinę (a najlepiej na noc) do lodówki.
  10. Zmoczoną dłonią formowac małe kotleciki i smażyć na oliwie.
  11. Kotleciki nie powinny być duże, żeby się nie rozpadały. Jeżeli użyjecie ryżu słodkiego to ma on klejącą konsystencje więc masa jest trochę ciągnąca – ja miałam kłopot z formowaniem kotlecików więc brałam trochę masy, kładłam na patelnię i na patelni formowałam szpatułką w kotlet.
  12. Żeby zrobić sos z avodaco należy umieścić wszystkie składniki w mikserze i zmiksować.
  13. Podawać kotleciki z sosem z avocado, śmietaną i sałatką np. z pomidora.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/11/kotlety-fasoli-adzuki-ryzem/