Zdrowe kotlety z fasolą adzuki i ryżem do podania z sosem avocado i śmeitaną.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
Ingredients
KOTLETY
1 szklanka fasoli adzuki
1 szklanka ryżu słodkiego albo brązowego
½ łyżeczki cząbru
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyzeczka kminu zmielonego
5 suszonych pomidorów
garść kolendry albo natki pietruszki
sól, pieprz
SOS Z AVOCADO
2 avocado
łyżeczka musztardy
garść kolendry
sok z całej limonki
Instructions
Fasolę i ryż namoczyć w wodzie – każde w oddzielnej misce – i zostawić na noc.
Następnego dnia opłukac zarówno ryż jak i fasolę, zalać świeżą wodą i każde oddzielnie ugotować – do miękkości.
Do garnka z gotującą się fasolą dodać cząber.
Ryż odstawić do ostgnięcia. Jeżeli jest to brązowy ryż należy go zmielić na gładką masę.
Posiekać cebulę i czosnek.
Na patelni rozgrzac oliwę dodać cebulę, trochę podsmażyć i dodać czosnek. Po 3-4 minutach smażenia dodać zmielony kmin i fasolę. Całość lekko przesmażyć rozgniatając fasolę widelcem. Powinna zostać masa z lekkimi grudkami fasoli.
Fasolę przełożyć do ryżu.
Pomidory zmiksować na pastę, dołożyć do masy razem z posiekaną kolendrą, przyprawić całość solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać.
Masę najlepiej wstawić na conajmniej godzinę (a najlepiej na noc) do lodówki.
Zmoczoną dłonią formowac małe kotleciki i smażyć na oliwie.
Kotleciki nie powinny być duże, żeby się nie rozpadały. Jeżeli użyjecie ryżu słodkiego to ma on klejącą konsystencje więc masa jest trochę ciągnąca – ja miałam kłopot z formowaniem kotlecików więc brałam trochę masy, kładłam na patelnię i na patelni formowałam szpatułką w kotlet.
Żeby zrobić sos z avodaco należy umieścić wszystkie składniki w mikserze i zmiksować.
Podawać kotleciki z sosem z avocado, śmietaną i sałatką np. z pomidora.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/11/kotlety-fasoli-adzuki-ryzem/