Zupa z ciecierzycą, soczewicą, i quinoa
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Gęsta i rozgrzewająca zupa z ciecierzycą, quinoa, soczewicą i kurczakiem.
Author:
Serves: 5
Ingredients
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • kawałek (ok 3 cm) korzenia imbiru
  • po 1 łyżeczce: mielonego kminu, kolendry i kurkumy
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 i ½ litra rosołu (warzywny lub z kurczaka)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • ½ szklanki kaszy quinoa
  • 1 puszka krojonych pomidorów albo ½ szklanki gęstego sosu pomidorowego ( ja zrobiłam domowy sos z pieczonych pomidorów)
  • opcjonalnie: ½ piersi z kurczaka lub resztki pieczonego kurczaka
  • sól, pieprz
  • do podania jogurt, kolendra albo natka pietruszki
  • opcjonalnie: ostry sos np. chilli
Instructions
  1. Jeżeli będziecie dodawać do zupy kurczaka to pierś należy wcześniej posmarować oliwą i upiec w piekarniku – ok 20 minut, odłożyć żeby odpoczęła. Można też użyć resztek pieczonego kurczaka.
  2. Kaszę quinoa ugotować zgodnie z instrukcją.
  3. Cebulę i czosnek posiekać, imbir zetrzeć na tarce.
  4. Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, po ok 3 minutach dodać czosnek i imbir, smażyć kolejne 3 minuty, dodać przyprawy i dobrze zamieszać wszystko, podsmażyć koleiną minutę.
  5. Całość zalać rosołkiem i dodać soczewicę, gotować ok 15 minut.
  6. Dodać quinoa, ciecierzycę i pomidory. Gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać porwanego na kawałki kurczaka.
  7. Podawać z jogurtem, kolendrą i opcjonalnie jakimś ostrym sosem chilli.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/12/zupa-ciecierzyca-soczewica-kasza-quinoa/