Gęsta i rozgrzewająca zupa z ciecierzycą, quinoa, soczewicą i kurczakiem.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 5
Ingredients
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
kawałek (ok 3 cm) korzenia imbiru
po 1 łyżeczce: mielonego kminu, kolendry i kurkumy
½ łyżeczki czerwonej papryki
½ szklanki czerwonej soczewicy
1 i ½ litra rosołu (warzywny lub z kurczaka)
1 puszka ciecierzycy
½ szklanki kaszy quinoa
1 puszka krojonych pomidorów albo ½ szklanki gęstego sosu pomidorowego ( ja zrobiłam domowy sos z pieczonych pomidorów)
opcjonalnie: ½ piersi z kurczaka lub resztki pieczonego kurczaka
sól, pieprz
do podania jogurt, kolendra albo natka pietruszki
opcjonalnie: ostry sos np. chilli
Instructions
Jeżeli będziecie dodawać do zupy kurczaka to pierś należy wcześniej posmarować oliwą i upiec w piekarniku – ok 20 minut, odłożyć żeby odpoczęła. Można też użyć resztek pieczonego kurczaka.
Kaszę quinoa ugotować zgodnie z instrukcją.
Cebulę i czosnek posiekać, imbir zetrzeć na tarce.
Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, po ok 3 minutach dodać czosnek i imbir, smażyć kolejne 3 minuty, dodać przyprawy i dobrze zamieszać wszystko, podsmażyć koleiną minutę.
Całość zalać rosołkiem i dodać soczewicę, gotować ok 15 minut.
Dodać quinoa, ciecierzycę i pomidory. Gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać porwanego na kawałki kurczaka.
Podawać z jogurtem, kolendrą i opcjonalnie jakimś ostrym sosem chilli.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/12/zupa-ciecierzyca-soczewica-kasza-quinoa/