Muffinki z kaszy jaglanej z jabłkiem i żurawiną
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 duże soczyste jabłka
- duża garść żurawiny
- szklanka soku (pomarańczowy, lub jabłkowy)
- kawałek masła do wysmarowania formy
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Kaszę zmieszać ze startymi jabłkami i żurawinami.
- Formę do pieczenia muffinek wysmarować grubo masłem.
- Do każdego wgłębienia włożyć do wysokości ⅔ masę jaglano-jabłkową i ugnieść.
- Następnie każdą muffinkę polać 3 łyżkami soku.
- Formę okryć folią alumieniową. Piec ok 30 minut pod przykryciem.
- Muffiki zostawić do całkowitego ostygnięcia i następnie podważając każdą nożem delikatnie wyjąć z foremek.
- Można podawać z jogurtem albo śmietaną na wierzchu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/12/muffinki-kaszy-jaglanej-jablkiem-zurawina/
3.2.2929