Delikatne pierogi z rybą.Danie które można podać na wigilijnym stole dla dziecka.
Author: www.cookingforemily
Serves: 20
Ingredients
Ciasto:
1 i ½ szklanki mąki
¾ szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju
sól
Farsz:
1 kg filetów z bialej ryby – ja miałam pstrąga, 3 płaty
skórka z połowy cytryny
pół pęczka koperku
łyżka soku z cytryny
sól,
Sos:
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki masła
kilka gałązek koperku
Instructions
Przygotować CIASTO:
Do dużej miski włożyć mąkę, wymieszać ją z solą.
Stopniowo wlewać wodę, mieszając ciasto łyżką.
Dodać olej.
Zacząć wyrabiać ciasto ręką, formując kulę,
Ciasto można podsypać jeszcze 2 łyżkami mąki, żeby zaczęło ładnie się formować w kulę.
Wyrabiać kilka minut.
Miskę podsypać mąką na spodzie, zostawić ciasto i przykryć je ściereczką. Ciasto powinno odpocząć ok 30 minut.
Przygotować FARSZ:
Ryby pozbawić pęseta wszystkich ości. Ja część z kręgosłupem odkroiłam i podsmażyłam do zjedzenia na maśle a do farszu użyłam tylko najgrubszej części ryby.
Pozbawione ości części ryb pokroić w drobną kostkę. Koperek posiekać, dodać do ryby razem z sokiem i skórką z cytryny. Całość posolić i dobrze wymieszać.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Wykrajać kółka kubkiem albo szklanką.Można lepić klasyczne pierogi albo coś w kształcie ravioli: na jednym kółku kłaść farsz i przykrywać drugim, dociskając końce.
Pierogi gotować w osolonej wodzie, ok 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
SOS: na patelni rozgrzać masło, ale należy uważać, żeby się nie zarumieniło, dodać sok z cytryny i gałązki koperku. Masłem polewać pierożki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/12/pierogi-z-ryba/