Pierogi z rybą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Delikatne pierogi z rybą.Danie które można podać na wigilijnym stole dla dziecka.
Author:
Serves: 20
Ingredients
  • Ciasto:
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • Farsz:
  • 1 kg filetów z bialej ryby – ja miałam pstrąga, 3 płaty
  • skórka z połowy cytryny
  • pół pęczka koperku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól,
  • Sos:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • kilka gałązek koperku
Instructions
  1. Przygotować CIASTO:
  2. Do dużej miski włożyć mąkę, wymieszać ją z solą.
  3. Stopniowo wlewać wodę, mieszając ciasto łyżką.
  4. Dodać olej.
  5. Zacząć wyrabiać ciasto ręką, formując kulę,
  6. Ciasto można podsypać jeszcze 2 łyżkami mąki, żeby zaczęło ładnie się formować w kulę.
  7. Wyrabiać kilka minut.
  8. Miskę podsypać mąką na spodzie, zostawić ciasto i przykryć je ściereczką. Ciasto powinno odpocząć ok 30 minut.
  9. Przygotować FARSZ:
  10. Ryby pozbawić pęseta wszystkich ości. Ja część z kręgosłupem odkroiłam i podsmażyłam do zjedzenia na maśle a do farszu użyłam tylko najgrubszej części ryby.
  11. Pozbawione ości części ryb pokroić w drobną kostkę. Koperek posiekać, dodać do ryby razem z sokiem i skórką z cytryny. Całość posolić i dobrze wymieszać.
  12. Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Wykrajać kółka kubkiem albo szklanką.Można lepić klasyczne pierogi albo coś w kształcie ravioli: na jednym kółku kłaść farsz i przykrywać drugim, dociskając końce.
  13. Pierogi gotować w osolonej wodzie, ok 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  14. SOS: na patelni rozgrzać masło, ale należy uważać, żeby się nie zarumieniło, dodać sok z cytryny i gałązki koperku. Masłem polewać pierożki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/12/pierogi-z-ryba/