Prosty makaron z bakłażanem w sosie z jajka i mascarpone.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 3
Ingredients
1 duży bakłażan
4 łyżki oliwy
100 g mascarpone
1 jajko
skórka z połowy cytryny
pół pęczka natki pietruszki
sól,pieprz
makaron – ok 300 gr
Instructions
Bakłażana pokroić w plastry – każdy plaster obsypać solą i odstawić na ok 15 minut.
Plastry bakłażana wytrzeć ręcznikiem kuchennym i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana. Smażyć ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu aż bakłażan będzie mocno rumiany.
Wstawić makaron do gotowania.
W misce umieścić jajko i mascarpone i dobrze razem wymieszać (trzepaczką albo mikserem). Doprawić solą i pieprzem, wmieszać skórkę z cytryny.
Ugotowany makaron szybko odsączyć na sitku i z powrotem włożyć do garnka w którym się gotował, dodać sos serowo-jajeczny i dobrze wszystko wymieszać. Można jeszcze na 1 minutę włączyć gaz pod garnkiem, żeby sos się dobrze zagrzał.
Dodać bakłażana i natkę pietruszki, wymieszać.
Podawać od razu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/01/makaron-z-baklazanem-w-sosie-z-jajka-mascarpone/