Makaron z bakłażanem w sosie z jajka i mascarpone
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Prosty makaron z bakłażanem w sosie z jajka i mascarpone.
Author:
Serves: 3
Ingredients
  • 1 duży bakłażan
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 g mascarpone
  • 1 jajko
  • skórka z połowy cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól,pieprz
  • makaron – ok 300 gr
Instructions
  1. Bakłażana pokroić w plastry – każdy plaster obsypać solą i odstawić na ok 15 minut.
  2. Plastry bakłażana wytrzeć ręcznikiem kuchennym i pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana. Smażyć ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu aż bakłażan będzie mocno rumiany.
  4. Wstawić makaron do gotowania.
  5. W misce umieścić jajko i mascarpone i dobrze razem wymieszać (trzepaczką albo mikserem). Doprawić solą i pieprzem, wmieszać skórkę z cytryny.
  6. Ugotowany makaron szybko odsączyć na sitku i z powrotem włożyć do garnka w którym się gotował, dodać sos serowo-jajeczny i dobrze wszystko wymieszać. Można jeszcze na 1 minutę włączyć gaz pod garnkiem, żeby sos się dobrze zagrzał.
  7. Dodać bakłażana i natkę pietruszki, wymieszać.
  8. Podawać od razu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/01/makaron-z-baklazanem-w-sosie-z-jajka-mascarpone/