Pomysł na wykorzystanie warzyw, które zostają po ugotowaniu rosołu - kotlety warzywne, jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielne danie.
Author: www.cookinforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
ugotowane warzywa z rosołu (tylko marchewki, seler i pietruszka)
3-4 ziemniaki
250 g szpinaku albo jarmużu
2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Instructions
Ziemniaki ugotować, odstawić do ostygnięcia.
Jarmuż podgotować na parze ok 10 minut. Dokładnie odcisnąć wodę. Posiekać.
Jeżeli wykorzystujecie szpinak to należy go umyć i wrzucić na patelnię z odrobiną masła lub oliwy, żeby stracił objętość. Odcisnąć lub odparować wodę i posiekać.
Warzywa odsączyć na sitku, często mają w sobie dużo rosołu więc warto je odcisnąć.
Warzywa i ziemniaki rozdrobnić widelcem ( mogą a nawet powinny pozostać grudki.
Dodać posiekaną zieleninę, jajka, szczypiorek, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać mąkę i ponownie wymieszać masę.
Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki – a najlepiej na całą noc.
Formować kotleciki wielkości klasycznego mielonego, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/02/kotlety-z-warzyw-z-rosolu/