Kotleciki z warzyw z rosołu
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pomysł na wykorzystanie warzyw, które zostają po ugotowaniu rosołu - kotlety warzywne, jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielne danie.
Author:
Serves: 10
Ingredients
  • ugotowane warzywa z rosołu (tylko marchewki, seler i pietruszka)
  • 3-4 ziemniaki
  • 250 g szpinaku albo jarmużu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
Instructions
  1. Ziemniaki ugotować, odstawić do ostygnięcia.
  2. Jarmuż podgotować na parze ok 10 minut. Dokładnie odcisnąć wodę. Posiekać.
  3. Jeżeli wykorzystujecie szpinak to należy go umyć i wrzucić na patelnię z odrobiną masła lub oliwy, żeby stracił objętość. Odcisnąć lub odparować wodę i posiekać.
  4. Warzywa odsączyć na sitku, często mają w sobie dużo rosołu więc warto je odcisnąć.
  5. Warzywa i ziemniaki rozdrobnić widelcem ( mogą a nawet powinny pozostać grudki.
  6. Dodać posiekaną zieleninę, jajka, szczypiorek, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
  7. Na koniec dodać mąkę i ponownie wymieszać masę.
  8. Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki – a najlepiej na całą noc.
  9. Formować kotleciki wielkości klasycznego mielonego, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/02/kotlety-z-warzyw-z-rosolu/