Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i brokułami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Makaronowa zapiekanka, ze szpinakiem i brokułami w kremowym, serowym sosie. Na wierzchu chrupka posypka z chleba i orzechów z serem.
Author:
Recipe type: zapiekanka
Serves: 6
Ingredients
  • 250 szpinaku
  • 1 brokuł
  • 500 g makaronu kokardki
  • SOS:
  • 80 g masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 litr mleka
  • 200 g sera żółtego ( np gouda)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • POSYPKA:
  • 5 kromek chleba
  • garść natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g orzechów włoskich
  • 100 g sera żółtego
  • ¼ łyzeczki soli
Instructions
  1. W fużym garnku zagotować wodę i dodać brokuły - gotować ok 5 minut i wyłowić łyżką na sitko.
  2. Do wody dodać makaron i ugotować przez ok 5 minut - musi pozostać lekko twardawy. Przelać zimną wodą i odstawić.
  3. Szpinak umyć, obsuszyć i włożyć na rozgrzaną patelnię żeby lekko zmiękł.
  4. Przygotować sos: rozpuścić w garnku masło i jak zacznie się pienić dodać mąkę - chwilę mieszać i następnie dodać mleko, dobrze rozmieszać żeby nie było grudek z maki.
  5. Mleko z zasmażką zagotować, jak zacznie gęstnieć zestawić z ognia,
  6. Do sosu dodać musztardę, sok z cytryny i dobrze wszystko wymieszać.
  7. Doprawić solą i pieprzem, na końcu dodać starty ser i chwilę mieszać aż ser się rozpuści.
  8. W blenderze umieścić orzechy i zmiksować, dodać porwany chleb, natkę pietruszki, pokrojony czosnek i sól - zblendować aż z chleba zrobią się drobne kruszyny.
  9. Do kruszonki dodać starty ser i wymieszać.
  10. W dużej misce wymieszać makaron ze szpinakiem, brokułami i sosem.
  11. Wylać do dużego naczynia do zapiekania.
  12. Na wierzchu równomiernie wysypać posypkę.
  13. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 25-30 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/02/makaronowa-zapiekanka-ze-szpinakiem-brokulami/