Dziecięce risotto z rybą i szpinakiem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Dziecięce risotto z rybą i szpinakiem. Z podanych proporcji wyjdzie ok 3 porcji. Dla dzieci po 12 miesiącu życia.
Author:
Ingredients
  • 1 filet z białej ryby (ja używam sandacza)
  • 4 kostki (ok 50 g) szpinaku mrożonego ( używam taki w kostkach bo się dobrze porcjuje)
  • torebka ryżu
  • 300 ml domowego wywaru z warzyw
  • 2 łyżki śmietany lub kremowego serka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki koperku
Instructions
  1. Rybę ugotować na parze i ostudzić. Dokładnie kawałeczek po kawałku odrywać, rozdrabniając rybę i sprawdzając czy nie ma ości ( niestety żaden filet nie gwarantuje braku ości). Po dokładnym sprawdzeniu każdego kawałka.. czynność tę powtórzyć. Trochę to trwa ale jest konieczne.
  2. Rozdrobnioną rybę odłożyć.
  3. Zagotować połowę wywaru, dodać ryż i gotować 5 minut, dodać szpinak, dolać resztę wywaru i gotować aż ryż będzie miękki. Niewykluczone, że trzeba będzie dodawać jeszcze trochę wywaru,lub wody, konsystencja ma być trochę płynna. Dodać rybę, śmietaną lub serek, masło i koperek. Dobrze wymieszać aż masło się roztopi.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/04/dzieciece-risotto-z-ryba-i-szpinakiem/