Dziecięce risotto z rybą i szpinakiem. Z podanych proporcji wyjdzie ok 3 porcji. Dla dzieci po 12 miesiącu życia.
Author: cookingforemily
Ingredients
1 filet z białej ryby (ja używam sandacza)
4 kostki (ok 50 g) szpinaku mrożonego ( używam taki w kostkach bo się dobrze porcjuje)
torebka ryżu
300 ml domowego wywaru z warzyw
2 łyżki śmietany lub kremowego serka
1 łyżka masła
2 łyżeczki koperku
Instructions
Rybę ugotować na parze i ostudzić. Dokładnie kawałeczek po kawałku odrywać, rozdrabniając rybę i sprawdzając czy nie ma ości ( niestety żaden filet nie gwarantuje braku ości). Po dokładnym sprawdzeniu każdego kawałka.. czynność tę powtórzyć. Trochę to trwa ale jest konieczne.
Rozdrobnioną rybę odłożyć.
Zagotować połowę wywaru, dodać ryż i gotować 5 minut, dodać szpinak, dolać resztę wywaru i gotować aż ryż będzie miękki. Niewykluczone, że trzeba będzie dodawać jeszcze trochę wywaru,lub wody, konsystencja ma być trochę płynna. Dodać rybę, śmietaną lub serek, masło i koperek. Dobrze wymieszać aż masło się roztopi.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/04/dzieciece-risotto-z-ryba-i-szpinakiem/