Placki ziemniaczane z jarmużem i kiebłasą
Author: www.cookingforemily.pl
- mały pęczek jarmużu (ok 4 garście)
- 1 kg ziemniaków
- kawałek kiełbasy (ok 100-120 gr)
- 1 cebula
- 4 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- do podania sos jogurtowy (jogurt, sól, cytryna i szczypiorek)
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić.
- Jarmuż pozbawić twardych części, posiekać i ugotować ok 10 minut na parze. Ostudzić.
- Odlać wodę z ziemniaków, przełożyć je do ścierki i dobrze odcisnąć resztę wody.
- Kiełbasę pozbawić skórki i porwać (albo pociąć) na małe kawałki.
- Cebulę posiekać.
- W misce umieścić ziemniaki, jarmuż, kiełbasę, cebulę, jajka, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę na patelnię, dobrze spłaszczając. Smażyć ok 5-7 minut z każdej strony aż będą ładnie rumiane.
- Jogurt zmieszać ze szczypiorkiem, solą, sokiem z cytryny i szczypiorkiem.
- Placki podawać z sosem jogurtowym.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/03/placki-ziemniaczane-z-jarmuzem-kieblasa/
3.2.2885