Placki ziemniaczane z jarmużem i kiebłasą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Nowa wersja placków ziemniaczanych - z dodatkiem kiełbasy i jarmużu.
Author:
Ingredients
  • mały pęczek jarmużu (ok 4 garście)
  • 1 kg ziemniaków
  • kawałek kiełbasy (ok 100-120 gr)
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • do podania sos jogurtowy (jogurt, sól, cytryna i szczypiorek)
Instructions
  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić.
  2. Jarmuż pozbawić twardych części, posiekać i ugotować ok 10 minut na parze. Ostudzić.
  3. Odlać wodę z ziemniaków, przełożyć je do ścierki i dobrze odcisnąć resztę wody.
  4. Kiełbasę pozbawić skórki i porwać (albo pociąć) na małe kawałki.
  5. Cebulę posiekać.
  6. W misce umieścić ziemniaki, jarmuż, kiełbasę, cebulę, jajka, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
  7. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę na patelnię, dobrze spłaszczając. Smażyć ok 5-7 minut z każdej strony aż będą ładnie rumiane.
  8. Jogurt zmieszać ze szczypiorkiem, solą, sokiem z cytryny i szczypiorkiem.
  9. Placki podawać z sosem jogurtowym.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/03/placki-ziemniaczane-z-jarmuzem-kieblasa/