Chilli z soczewicy, fasoli adzuki i słodkich ziemniaków
Prep time
Cook time
Total time
Rozgrzewające wegańskie chilli z soczewicy, fasoli adzuki i słodkich ziemniaków. Podane z avocado i kolendrą
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
⅓ szklanki fasoli adzuki
1 cebula
3 łyżki oliwy
½ łyżeczki ostrej papryki albo 1 skruszone małe suszone chilli
1 łyżeczka mielonego albo utartego w moździerzu kminu rzymskiego
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki cynamony
2 ząbki czosnku
⅔ szklanki soczewicy czerwonej
2 słodkie ziemniaki
500 ml rosołku warzywnego
500 ml passaty pomidorowej
sól i pieprz do smaku
sok z 1 limonki
do podania avocado i kolendra
Instructions
Fasolę namoczyć na noc.
Fasolę przepłukać i zalać zimną wodą. Następnie gotować 30-40 minut aż zmięknie. Odsączyć.
W czasie gotowania fasoli pokroić cebulę, posiekać czosnek.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, kmin, chilli, kurkumę i cynamon, smażyć, mieszając ok 10 minut, dodać posiekany czosnek i smażyć kolejne 2-3 minuty.
Soczewicę przepłukać dwukrotnie, odsączyć.
Ziemniaki posiekać w kostkę.
Do cebuli dodać ziemniaki, chwilę podsmażyć, dodać rosołek i soczewicę.
Gotować ok 15 minut aż soczewica zacznie się rozpadać a ziemniaki zmiękną.
Dodać passatę pomidorową i ugotowana fasolę adzuki. Gotować ok 5 minut.
Doprawić solą i pieprzem, oraz sokiem z limonki.
Podawać z avocado i kolendrą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/03/chilli-z-soczewicy-fasoli-adzuki-i-slodkich-ziemniakow/