Krem z orzechów, czekolady i daktyli aka domowa nutella
Prep time
Cook time
Total time
Domowa nutella czyli krem z prażonych orzechów laskowych, daktyli, karobu i czekolady
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
1 szklanka orzechów laskowych (ok 170 g)
ok 8-10 miękkich daktyli (jak macie takie obsuszone to trzeba je najpierw zalać wrzątkiem i poczekać ok 5 minut)
4 łyżeczki karobu (można zastąpić kakao)
200 ml mleka kokosowego (niecała szklanka)
2 rządki gorzkiej czekolady (ok 25 g)
1 łyżeczka miodu
Instructions
Orzechy rozłożyć na blasze do pieczenia i piec ok 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Trzeba je pilnować, żeby się nie przypaliły tylko lekko zbrązowiały i popękały.
Orzechy włożyć do ścierki i chwilę obcierać o siebie żeby pozbawić ich łusek.
Łuski wysypać a orzechy razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami umieścić w melakserze.
Zmielić na gładką masę.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/03/krem-z-orzechow-czekolady-i-daktyli-aka-domowa-nutella/