Krem z orzechów, czekolady i daktyli aka domowa nutella
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Domowa nutella czyli krem z prażonych orzechów laskowych, daktyli, karobu i czekolady
Author:
Ingredients
  • 1 szklanka orzechów laskowych (ok 170 g)
  • ok 8-10 miękkich daktyli (jak macie takie obsuszone to trzeba je najpierw zalać wrzątkiem i poczekać ok 5 minut)
  • 4 łyżeczki karobu (można zastąpić kakao)
  • 200 ml mleka kokosowego (niecała szklanka)
  • 2 rządki gorzkiej czekolady (ok 25 g)
  • 1 łyżeczka miodu
Instructions
  1. Orzechy rozłożyć na blasze do pieczenia i piec ok 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Trzeba je pilnować, żeby się nie przypaliły tylko lekko zbrązowiały i popękały.
  2. Orzechy włożyć do ścierki i chwilę obcierać o siebie żeby pozbawić ich łusek.
  3. Łuski wysypać a orzechy razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami umieścić w melakserze.
  4. Zmielić na gładką masę.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/03/krem-z-orzechow-czekolady-i-daktyli-aka-domowa-nutella/