Kokosowe placuszki z mąki ryżowej z bananami i sosem truskawkowym
- 250 g mąki ryżowej
- 50 g wiórków kokosowych
- ¾ szklanki mleka ryżowego (albo inne roślinne)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 banany
- olej kokosowy do smażenia
- na sos
- 250 g truskawek (użyłam mrożone)
- 2 łyżki cukru
- Mąkę, proszek, wiórki kokosowe, mleko, jajka i cukier umieścić w misce i roztrzepać.
- Dodać banany i wszystko razem zblendować.
- Odstawić na 20 minut.
- Przygotować sos: truskawki i cukier umieścić w garnku i pogotować kilka minut aż puszczą sok.
- Zblendować i gotować jeszcze ok 5 minut.
- Placuszki usmażyć – najlepiej na oleju kokosowym
- Podawać jeszcze ciepłe, polane sosem truskawkowym.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/04/kokosowe-placuszki-z-maki-ryzowej-z-bananami-i-sosem-truskawkowym/
3.2.2929