Trzy w jednym czyli pulpety z kaszy jaglanej, z mięsem i warzywami w gęstym pomidorowym sosie.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
½ szklanki kaszy jaglanej suchej
½ szklanki kaszy jaglanej suchej
½ kg mielonego mięsa z indyka
½ kg mielonego mięsa z indyka
½ cukini
½ cukini
1 średnia marchewka
1 średnia marchewka
pół pęczka natki pietruszki ( lub koperku)
pół pęczka natki pietruszki ( lub koperku)
1 jajko
1 jajko
sól, pieprz
sól, pieprz
NA SOS
NA SOS
1 litr sosu pomidorowego (domowy lub passata)
1 litr sosu pomidorowego (domowy lub passata)
1 duża marchewka (najlepiej już wcześniej ugotowana np z wywaru lub zupy)
1 duża marchewka (najlepiej już wcześniej ugotowana np z wywaru lub zupy)
sól, pieprz
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania
Instructions
Kaszę ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.
Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, położyć na sitku i dobrze odsączyć z płynu, dociskając do sitka.
Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
Wszystkie składniki na pulpety dobrze wymieszać, najlepiej ręką.
Z masy uformować pulpety, które następnie ugotować na parze (ok 10-15 minut). Jeżeli nie macie wcześniej ugotowanej marchewki to surową trzeba obrać pokroić w ćwiartki i ugotować na parze razem z pulpetami (na dwie tury).
Wlać sos pomidorowy do dużego garnka, dodać ugotowaną marchewkę i zmiksować. Sos zagotować, gotować ok 5 minut, doprawić solą i pieprzem dodać pulpety o gotować kolejne 10 minut. Dodać natkę pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/04/pulpety-z-kaszy-jaglanej-z-miesem-i-warzywami/