Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Trzy w jednym czyli pulpety z kaszy jaglanej, z mięsem i warzywami w gęstym pomidorowym sosie.
Author:
Ingredients
  • ½ szklanki kaszy jaglanej suchej
  • ½ szklanki kaszy jaglanej suchej
  • ½ kg mielonego mięsa z indyka
  • ½ kg mielonego mięsa z indyka
  • ½ cukini
  • ½ cukini
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia marchewka
  • pół pęczka natki pietruszki ( lub koperku)
  • pół pęczka natki pietruszki ( lub koperku)
  • 1 jajko
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • sól, pieprz
  • NA SOS
  • NA SOS
  • 1 litr sosu pomidorowego (domowy lub passata)
  • 1 litr sosu pomidorowego (domowy lub passata)
  • 1 duża marchewka (najlepiej już wcześniej ugotowana np z wywaru lub zupy)
  • 1 duża marchewka (najlepiej już wcześniej ugotowana np z wywaru lub zupy)
  • sól, pieprz
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania
Instructions
  1. Kaszę ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, położyć na sitku i dobrze odsączyć z płynu, dociskając do sitka.
  3. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
  4. Wszystkie składniki na pulpety dobrze wymieszać, najlepiej ręką.
  5. Z masy uformować pulpety, które następnie ugotować na parze (ok 10-15 minut). Jeżeli nie macie wcześniej ugotowanej marchewki to surową trzeba obrać pokroić w ćwiartki i ugotować na parze razem z pulpetami (na dwie tury).
  6. Wlać sos pomidorowy do dużego garnka, dodać ugotowaną marchewkę i zmiksować. Sos zagotować, gotować ok 5 minut, doprawić solą i pieprzem dodać pulpety o gotować kolejne 10 minut. Dodać natkę pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/04/pulpety-z-kaszy-jaglanej-z-miesem-i-warzywami/